Ερντογάν: Τις επόμενες ημέρες αρχίζουμε νέα επιχείρηση στην Συρία

Η Τουρκία θα εξαπολύσει καινούργια στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Θα πρόκειται για την τρίτη επέμβαση του τουρκικού στρατού στην Συρία την τελευταία διετία, αλλά θα είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα στέλνει δυνάμεις ανατολικά του Ευφράτη, όπου βρίσκεται η «καρδιά» των εκτάσεων που ελέγχονται από κούρδους αντάρτες.

«Θα αρχίσουμε επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη σε λίγες ημέρες ώστε να σώσουμε [την περιοχή] από την αποσχιστική τρομοκρατική οργάνωση», είπε ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία αποτελεί τον κορμό των άτακτων δυνάμεων.

Τον Οκτώβριο ο κ. Ερντογάν είχε προαναγγείλει ενέργειες των τουρκικών ειδικών δυνάμεων ανατολικά του Ευφράτη.

Η Άγκυρα αντιλαμβάνεται το YPG ως παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και απειλή για την εθνική της ασφάλεια. Έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές πως δεν θα επιτρέψει την ίδρυση κουρδικού κρατιδίου στην βόρεια Συρία.

Στον αντίποδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τους κούρδους αντάρτες πολύτιμους συμμάχους στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών και στο παρελθόν έχουν παράσχει οπλισμό και εκπαίδευση στο YPG.

Ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε εκ νέου την Ουάσιγκτον ότι επιχειρεί να καθυστερήσει τις τουρκικές ενέργειες, αφήνοντας αιχμές για τα παρατηρητήρια που έχουν συστήσει αμερικανού στρατιώτες το τελευταίο διάστημα σε διάφορα σημεία της τουρκο-συριακής μεθορίου – για την αποφυγή αψιμαχιών ανάμεσα σε τούρκους στρατιώτες και Κούρδους.

«Είναι ξεκάθαρο ότι στόχος των αμερικανικών παρατηρητηρίων δεν είναι να προστατεύσουν την χώρα μας από τρομοκράτες αλλά να προστατεύσουν τους τρομοκράτες από την Τουρκία» είπε, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η Άγκυρα είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ να μην κατασκευάσει τις θέσεις παρατήρησης.
Πηγή: skai.gr