Το Κόσοβο ετοιμάζεται να συγκροτήσει τακτικό στρατό, οργή στην Σερβία

Την συγκρότηση τακτικού στρατού δρομολογεί το Κόσοβο, αναζωπυρώνοντας την ένταση στις σχέσεις με την Σερβία.

Την Παρασκευή η Βουλή στην Πρίστινα είναι προγραμματισμένο να ψηφίσει επί νομοσχεδίου που προβλέπει την αναβάθμιση της υφιστάμενης ανεπίσημης δύναμης ασφαλείας σε τακτικό στράτευμα με ελαφρύ οπλισμό.

Οι καινούργιες ένοπλες δυνάμεις θα αριθμούν περίπου 5.000 άνδρες, χίλιους περισσότερους σε σχέση με το υπάρχον παραστρατιωτικό σώμα, συν 3.000 εφέδρους. Ο ετήσιος αμυντικός προϋπολογισμός υπολογίζεται στα 98 εκατομμύρια ευρώ.

Η κίνηση του Κοσόβου έχει προκαλέσει την οργή της Σερβίας, η οποία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της και έχει απειλήσει ακόμα και με στρατιωτικά αντίποινα.

Το Βελιγράδι υποστηρίζει πως στόχος της καινούργιας δύναμης θα είναι η εκδίωξη της σερβικής μειονότητας από το βόρειο τμήμα του Κοσόβου, καταγγελία που απορρίπτεται στην Πρίστινα.

Ο σερβικός στρατός είναι σαφώς ισχυρότερος από την δύναμη των Κοσοβάρων, όμως οι προειδοποιήσεις του Βελιγραδίου φαντάζουν κενό γράμμα δεδομένου ότι τυχόν εισβολή θα οδηγούσε σε σύρραξη με τις NATOϊκές δυνάμεις που υπηρετούν εκεί και θα έθετε τέλος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

Αντίθετο το NATO

Η σύσταση του νέου στρατού πάντως δεν στηρίζεται από το NATO, ούτε έχει χαιρετιστεί ανοιχτά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ έχει διαμηνύσει πως η συγκυρία είναι κακή κι ότι η απόφαση της Πρίστινα αντιβαίνει στις συμβουλές πολλών κρατών-μελών, επηρεάζοντας αρνητικά τις φιλοδοξίες των Κοσοβάρων για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.

Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της είναι υπέρ της συγκρότησης κοσοβάρικου στρατού αλλά με προϋπόθεση την σύμφωνη γνώμη των μειονοτήτων, κάτι που φαντάζει αδύνατο καθώς οι βουλευτές της σερβικής κοινότητας αντιτίθενται στο όλο σχέδιο.
Πηγή: skai.gr