Σε αναταραχή το Συντηρητικό Κόμμα για το μέλλον της Τερέζα Μέι στην ηγεσία

Ο πρώην υπουργός Όουεν Πάτερσον προστέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη λίστα των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία που γνωστοποίησε ότι υπέβαλε επιστολή στο αρμόδιο κομματικό όργανο ζητώντας έναρξη διαδικασίας δυσπιστίας σε βάρος της ηγέτιδας του κόμματος Τερέζα Μέι.

Ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εκτιμούν ότι η κίνηση του κ. Πάτερσον έχει φέρει τον αριθμό των συνολικών επιστολών προς την Επιτροπή 1922 των Τόρις πολύ κοντά ή πάνω από τον αριθμό των 48 που απαιτούνται για να υποβληθεί επισήμως εσωκομματική πρόταση δυσπιστίας κατά της κ. Μέι.

Αξιωματούχοι της Ντάουνινγκ Στριτ, μάλιστα, υποχρεώθηκαν να πουν ότι δεν έχουν λάβει αίτημα από τον πρόεδρο της επιτροπής αυτής, τον βουλευτή σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, για συνάντηση με την πρωθυπουργό το απόγευμα της Τετάρτης, όπως μετέδωσε ως ανεπιβεβαίωτη πληροφορία το BBC.

Το πρωί της Τετάρτης η κα Μέι θα προεδρεύσει υπουργικού συμβουλίου, το μεσημέρι θα παραστεί στην εβδομαδιαία συνεδρίαση στη Βουλή των Κοινοτήτων με ερωτήσεις προς την πρωθυπουργό και στη συνέχεια είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί το Δουβλίνο για συνάντηση με τον Ιρλανδό ομόλογό της Λίο Βαράντκαρ, πριν ταξιδέψει για τις Βρυξέλλες και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης.

Στην επιστολή του ο ευρωσκεπτικιστής κ. Πάτερσον δηλώνει ότι έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο της πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς την «φραγμό» στην προσπάθεια για ένα «καθαρό» Brexit.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η συγκέντρωση 48 επιστολών με αίτημα για διαδικασία δυσπιστίας, το Συντηρητικό Κόμμα θα διοργανώσει τάχιστα ψηφοφορία μεταξύ των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας. Για τη νίκη ή ήττα της πρωθυπουργού απαιτείται η ψήφος του 50% συν ενός Συντηρητικών βουλευτών.

Αν η κα Μέι ηττηθεί, αρχίζει η διαδικασία αντικατάστασής της. Αν κερδίσει, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ξανά με πρόταση δυσπιστίας μέχρι να παρέλθουν 12 μήνες.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο