Τρομοκρατικό χτύπημα στο Στρασβούργο με 3 νεκρούς.Καταζητείται ο δράστης

Στο αίμα βάφτηκε η φημισμένη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου λίγες ημέρες πριν τις γιορτές, καθώς ένας δράστης άνοιξε πυρ, κατά πάσα πιθανότητα με αυτόματο όπλο, με τις Αρχές να κάνουν λόγο για τρομοκρατικό χτύπημα.

Διαφεύγει ακόμη τη σύλληψη ο δράστης της επίθεσης, σύμφωνα με την αστυνομία ενώ ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετέβη στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η επίθεση που διαπράχθηκε στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο της πόλης του Στρασβούργου είχε αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και δώδεκα να τραυματιστούν, από τους οποίους οι έξι βρίσκονται σε απολύτως κρίσιμη κατάσταση, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τα ξημερώματα της Τετάρτης, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ.



Λίγη ώρα νωρίτερα ο δήμαρχος του Στρασβούργου Ρολάντ Ρις είχε κάνει λόγο με ανακοίνωσή του για τέσσερις νεκρούς και περίπου δέκα τραυματίες. Τον ίδιο αριθμό είχαν δώσει πηγές προσκείμενες στη γαλλική αστυνομία.

Ο ένοπλος ενεπλάκη σε ανταλλαγές πυρών με στρατιώτες και αστυνομικούς δύο φορές ανάμεσα στις 20:20 και τις 21:00 (21:20 και 22:00 ώρες Ελλάδας), ενημέρωσε ο Καστανέρ. Ο δράστης της επίθεσης συνεχίζει ακόμη να διαφεύγει τη σύλληψη ενώ 350 άνδρες, ανάμεσά τους μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και στρατιωτικοί, με την υποστήριξη δύο ελικοπτέρων, αναζητούν τον ένοπλο.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε πως ο δράστης της επίθεσης στην αγορά είναι «γνωστός» στις γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας αλλά δεν είχε ποτέ μέχρι χθες εμπλακεί σε υποθέσεις τρομοκρατικής φύσης. Είχε καταδικαστεί τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία και είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης, ανέφερε ο Κριστόφ Καστανέρ.



Ο δήμος της πόλης κάλεσε το βράδυ της Τρίτης τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, την ώρα που η αστυνομία ανακοίνωσε πως ο 29χρονος δράστης διαφεύγει της σύλληψης. Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ ο ένοπλος άνοιξε πυρ στην οδό Γκραντ Αρκάντ. Κατόπιν κατευθύνθηκε προς την Γκραντ Ρι, όπου συνέχισε να πυροβολεί. Η αστυνομία και η νομαρχία χαρακτήρισαν την επίθεση τρομοκρατική.

Η περιφέρεια του Νότιου Ρήνου ενημέρωσε τους κατοίκους στην συνοικία Νέουντορφ να μείνουν στο σημείο όπου βρίσκονται, σε μία ένδειξη πως το ανθρωποκυνηγητό επικεντρώνεται εκεί. Γύρω στις 23:00 το βράδυ ώρα Ελλάδος το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε πως αστυνομικοί αντήλλαξαν πυροβολισμούς με τον δράστη.

Γνωστός στις Αρχές ο δράστης

Ο δράστης έχει ταυτοποιηθεί και ήταν γνωστός στις Αρχές για ποινικά αδικήματα, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 29χρονο, γεννημένο στο Στρασβούργο. Φωτογραφίες του φερόμενου ως δράστη κάνουν τις τελευταίες ώρες τον γύρο του Διαδικτύου. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο δράστης διέφυγε τις πρωινές ώρες, κατά τη διάρκεια εισβολής της αστυνομίας στο διαμέρισμά του, όπου βρέθηκαν και χειροβομβίδες, οι οποίες κατασχέθηκαν, ενώ ο ίδιος ύποπτος διέφυγε έχοντας όπλα στην κατοχή του. Η έρευνα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αφορούσε υπόθεση ληστείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης πυροβόλησε εναντίον ατόμων, ένας εκ των οποίων επιβεβαιώθηκε ότι είναι τουρίστας, ο οποίος δέχθηκε σφαίρα στο στομάχι και μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο. Ανάμεσα στους τραυματίες συγκαταλέγεται και ένας αστυνομικός της ειδικής ομάδας κρούσης Sentinelle, με μέλη της οποίας συναντήθηκε ο δράστης και αντάλλαξε πυροβολισμούς.

Από τους τραυματίες, οι επτά αναφέρονται σε κρίσιμη κατάσταση και οι τέσσερις έχουν διαφύγει τον κίνδυνο για τη ζωή τους. Την υπόθεση έχει αναλάβει εισαγγελέας της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας σε μία ξεκάθαρη ένδειξη πως αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική ενέργεια.

Ο ύποπτος ήταν σε λίστα με πρόσωπα που θεωρούνται σοβαρός κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια (φύλλο S).

Οι Αρχές έχουν ενεργοποιήσει το «λευκό σχέδιο», που θέτει σε ετοιμότητα μονάδες υγείας για το ενδεχόμενο μεγάλης εισροής τραυματιών.

Για «σοβαρό περιστατικό δημόσιας ασφάλειας» έκανε λόγο σχεδόν εξ αρχής το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, καλώντας τους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν στα σπίτια τους.

O πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενημερώθηκε νωρίτερα για την επιχείρηση της Αστυνομίας και έστειλε στο σημείο τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ.



Το Ευρωκοινοβούλιο παρέμενε αποκλεισμένο, με πολλούς ευρωβουλευτές που βρίσκονταν στο κτήριο να έχουν εγκλωβιστεί μέσα.

Η τοπική περιφέρεια ανακοίνωσε νωρίτερα πως ένα «γεγονός είναι σε εξέλιξη» και κάλεσε τους πολίτες να μην διαδίδουν ανακριβείς φήμες.

Βίντεο που εικονίζουν πολλά άτομα να κείτονται στο έδαφος κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητά τους.

Μήνυμα συμπαράστασης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τους πυροβολισμούς στο Στρασβούργο. «Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα των πυροβολισμών στο Στρασβούργο, τους οποίους καταδικάζω απόλυτα», αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε ανάρτησή του στο Twitter. «Το Στρασβούργο είναι εξ ορισμού η πόλη σύμβολο της ευρωπαϊκής ειρήνης και της δημοκρατίας. Των αξιών που υπερασπιζόμαστε πάντα. Η Επιτροπή βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας», καταλήγει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


«Ακούστηκαν κρότοι»

Ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Σταύρος Ιωαννίδης δήλωσε ότι βρίσκεται σε ένα ξενοδοχείο σε 100 μέτρα από το σημείο που φαίνεται ότι έγινε επίθεση, και άκουσε κρότους, για τους οποίους, όπως ανέφερε, «δεν καταλάβαμε ότι είναι πυροβολισμοί».

Ο Σταύρος Ιωαννίδης έκανε λόγο για πληροφορίες ότι ο δράστης ή δράστες έχουν καλάσνικοφ. «Δεν μπορούμε να βγούμε, ο κόσμος εκκενώνει την περιοχή, τρέχουν κάποιοι στο σημείο που τους έχουν υποδείξει οι αστυνομικοί» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος του σταθμού Απόστολος Μαγγηριάδης, ο οποίος βρέθηκε σε εστιατόριο, κοντά στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Στρασβούργου, σημείωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες για τρεις νεκρούς.

«Είμαι το εστιατόριο... Είμαστε κλειδωμένοι με κλειστά τα φώτα. Περιμένουμε ποια θα είναι η εξέλιξη του συμβάντος. Υπάρχουν πληροφορίες από πολίτες ότι οι αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την περιοχή. Είδα από τα παράθυρα κόσμο να τρέχει. Είμαστε στο πίσω μέρος του εστιατορίου και περιμένουμε να ελευθερώσει η αστυνομία το χώρο» τόνισε ο Απόστολος Μαγγηριάδης.




Πηγή: skai.gr