Οι μαχόμενοι και δολοφονημένοι δημοσιογράφοι Πρόσωπα της Χρονιάς του Time

Στον δολοφονημένο δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι και σε συναδέλφους του που διώκονται ή έχουν φυλακιστεί για το έργο τους απένειμε το αμερικανικό περιοδικό Time τον τίτλο του Προσώπου της Χρονιάς.

Το επετειακό τεύχος, που κάθε χρόνο είναι αφιερωμένο στο πρόσωπο που άσκησε την μεγαλύτερη επιρροή έχει τίτλο «Οι προστάτες, και ο πόλεμος κατά της αλήθειας».

Πέραν του Κασόγκι κατονομάζονται οι δημοσιογράφοι που δολοφονήθηκαν κατά την ένοπλη επίθεση στην εφημερίδα Capital στο Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών και οι δύο ανταποκριτές του πρακτορείου Reuters που έχουν καταδικαστεί σε 7ετή κάθειρξη για τις έρευνες σχετικά με τον διωγμό της μειονότητας Ροχίνγκια στην Μιανμάρ.

Μία ακόμα δημοσιογράφος που κατονομάζεται είναι η Μαρία Ρέσσα, η οποία ερευνά την βίαιη και πολλές φορές εκτός νόμου αντιμετώπιση διακινητών ναρκωτικών από το καθεστώς του προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

Η κυβέρνηση Ντουτέρτε δεν επιτρέπει διαπίστευση σε μέλη της ομάδας της κ. Ρέσσα ώστε να καλύπτονται κυβερνητικές δραστηριότητες και τον Νοέμβριο απήγγειλε κατηγορίες για φοροδιαφυγή κατά του σάιτ της. Κινδυνεύει με κάθειρξη έως 10 ετών.

«Στις ύψιστες εκδοχές της η επιρροή […] προέρχεται από το θάρρος. Όπως όλα τα ανθρώπινα χαρίσματα, το θάρρος έρχεται σε εμάς σε διάφορους βαθμούς και σε διάφορες στιγμές», έγραψε ο αρχισυντάκτης του «Time», Έντουαρντ Φέλζενθαλ.

Ωστόσο, οι τιμώμενοι δεν είναι μοναδικοί, αλλά αντιπροσωπεύουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως επισημαίνει το «Time», τουλάχιστον 52 δημοσιογράφοι έχουν χάσει την ζωή τους φέτος. Είναι αυτοί που «θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους για να πουν την ιστορία της εποχής μας».
Πηγή: skai.gr