Διαβεβαιώσεις προσπαθεί να δώσει στη Μέι η ΕΕ, αλλά χωρίς αναδιαπραγμάτευση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να δώσει διαβεβαιώσεις στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι για τους όρους του Brexit αλλά δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευθεί την συμφωνία εξόδου που συνομολογήθηκε τον προηγούμενο μήνα.

Αυτό προκύπτει από την συνάντηση που είχε η κ. Μέι με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν δύο γερμανικές πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Χθες η κ. Μέι ανέβαλε αιφνιδιαστικά την ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας εξόδου, παραδεχόμενη ότι αντιμετώπιζε τον κίνδυνο βαριάς ήττας.

Η Συντηρητική πρωθυπουργός προσπάθησε να κερδίσει την στήριξη δεκάδων βουλευτών της που αντιτίθενται στην συμφωνία με την ΕΕ λέγοντας πως θα επιδιώξει «διαβεβαιώσεις» από τους 27 εταίρους όσον αφορά το status της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit.

Οι διαβεβαιώσεις που επιζητεί η κ. Μέι αφορούν πρωτίστως την διάρκεια που θα μπορούσε έχει ο έκτακτος μηχανισμός για την Βόρεια Ιρλανδία, εάν ενεργοποιηθεί. Στόχος του μηχανισμού είναι να αποφευχθεί η επαναφορά «σκληρού συνόρου» με την Ιρλανδία, που είναι μέλος της ΕΕ.

Ο κύκλος επαφών της κ. Μέι ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης θα συνεχιστεί στις 18:00 ώρα Ελλάδος, θα συντηθεί στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Θα ακολουθήσει στις 20:15 ραντεβού με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τόσο ο κ. Τουσκ όσο και ο κ. Γιούνκερ έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο αναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας.
Πηγή: skai.gr