Κλείσιμο

Πολιτικές ζυμώσεις στο Λονδίνο ενώ η Μέι συναντά Ευρωπαίους ηγέτες

Την πρόθεσή τους να υποβάλουν πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι εκφράζουν με κοινή επιστολή τους προς τον Τζέρεμι Κόρμπιν οι ηγέτες των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

Οι υπογράφοντες καλούν τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμμετέχει σε αυτή την κίνηση.

Οι Εργατικοί έχουν πει ότι θέλουν να καταθέσουν την πρόταση μομφής όταν θα έχει τις πλείστες πιθανότητες επιτυχίας, δηλαδή μετά από την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της όποιας αλλαγμένης συμφωνίας του Brexit παρουσιάσει η πρωθυπουργός.

Όπως έχουν εξηγήσει στελέχη του Εργατικού Κόμματος, για να είναι επιτυχής μία πρόταση μομφής θα πρέπει να λάβει τη στήριξη και ορισμένων βουλευτών είτε των Συντηρητικών είτε του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας.

Πάντως οι σερ Βινς Κέιμπλ, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Ίαν Μπλάκφορντ, ηγέτης του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας στο Γουέστμινστερ, Λιζ Σάβιλ Ρόμπερτς, ηγέτιδα του ουαλικού κόμματος Plaid Cymru και Κάρολαϊν Λούκας των Πρασίνων αναφέρουν στην επιστολή τους προς τον κ. Κόρμπιν: «Δεν έχουμε επιλογή ως ηγέτες κομμάτων από το να παρουσιάσουμε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ελπίζουμε να συνταχθείς μαζί μας».

Εν τω μεταξύ η Τερέζα Μέι συναντήθηκε το πρωί στη Χάγη με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ο οποίος στη συνέχεια έκανε λόγο μέσω Twitter για «χρήσιμο διάλογο».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Βερολίνο για συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ. Αργότερα τα απόγευμα θα δει στις Βρυξέλλες τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και το βράδυ τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Γιούνκερ σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέσω Twitter απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας του Brexit, δηλώνοντας όμως ανοιχτός σε «διευκρινίσεις».
Η αρχηγός της Βουλής των Κοινοτήτων Άντρια Λέντσομ, με πολλές εμφανίσεις της σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις το πρωί, εξήγησε ότι η κα Μέι θα διεκδικήσει από τους Ευρωπαίους κάποιες «προσθήκες» στη συμφωνία του Brexit. Συγκεκριμένα θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει δέσμευση ότι οι Βρετανοί βουλευτές θα ψηφίσουν, όταν και εφόσον έρθει η στιγμή, για το αν θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το λεγόμενο ‘backstop’ για την αποφυγή των συνόρων στην Ιρλανδία. Επίσης, θα ζητήσει ψήφο στο ευρωπαϊκό και βρετανικό κοινοβούλιο πριν από κάθε πιθανή ετήσια ανανέωση ισχύος του backstop.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο