Πιέσεις και απειλές για πρόταση μομφής κατά Μέι μετά το θρίλερ του Brexit

Όλο και μεγαλύτερες πιέσεις υφίσταται η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μετά την απόφασή της να αναβάλει την ψηφοφορία επί της συμφωνίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ψηφοφορία που κανονικά ήταν προγραμματισμένο να λάβει χώρα στην Βουλή των Κοινοτήτων αύριο Τρίτη.

Ο εκπρόσωπος του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της κ. Μέι κατηγόρησε την πρωθυπουργό ότι «ταπείνωσε» το Ηνωμένο Βασίλειο με την απόφασή της να επιζητήσει περαιτέρω διαβεβαιώσεις από τις Βρυξέλλες όσον αφορά τα συμφωνηθέντα για την Βόρεια Ιρλανδία.

Νωρίτερα ο υπαρχηγός της παράταξης τόνισε πως η κ. Μέι πρέπει να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες «με πραγματικές αλλαγές" στη συμφωνία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε κάθε άλλη περίπτωση θα την καταψηφίσει.

«Ειλικρινά, αυτά που είπε σήμερα η πρωθυπουργός απλώς δεν είναι αξιόπιστα», σχολίασε ο Νάιτζελ Ντοντς, ο δεύτερος στην ιεραρχία του DUP.

Τα μηνύματα του DUP ήλθαν εν μέσω ανησυχιών πως η κ. Μέι κινδυνεύει να χάσει την θέση της, δεδομένου ότι δεκάδες βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματός της έχουν ταχθεί δημοσίως κατά της συμφωνίας που συνομολόγησε η πρωθυπουργός με την ΕΕ.

Νωρίτερα ο Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες διαμήνυσαν πως θα στηρίξουν τους Εργατικούς, που είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, εάν καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κ. Μέι.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν από την πλευρά κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων και τόνισε ότι αν η κ. Μέι δεν προχωρήσει στις ευρείες αλλαγές που απαιτούνται για μια συμφωνία, τότε θα πρέπει να κάνει στην άκρη και να αφήσει «εκείνους που μπορούν» να κυβερνήσουν.
Πηγή: skai.gr