Τσαβούσογλου τρολάρει Μακρόν: Όχι σε υπερβολική χρήση βίας στις διαδηλώσεις

Παραινέσεις στη γαλλική κυβέρνηση να μην χρησιμοποιεί… υπερβολική βία στις διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων απηύθυνε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τον Ταγίπ Ερντογάν, εμφανιζόμενος ως υπέρμαχος των ευρωπαϊκών αξιών.

Όπως δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αντιτίθεται μεν στους βανδαλισμούς, επέκρινε όμως την υπερβολική χρήση βίας από τη γαλλική αστυνομία εναντίον των διαδηλωτών.

Ο Τσαβούσογλου έθεσε ερωτήματα για τη στάση της ΕΕ έναντι της Γαλλίας, ενώ επέκρινε και τη στάση του ευρωπαϊκού Τύπου χαρακτηρίζοντάς τη ως «καταστροφική».

Ειδικότερα, μιλώντας στην τελετή απονομής βραβείων του Συνδέσμου Δημοσιογράφων της Αττάλειας, ο Τούρκος ανώτατος αξιωματούχους σημείωσε ότι «η Γαλλία πρέπει να επικριθεί για την επιβολή πολιτικών που παραβιάζουν τα πρότυπα και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Δεν υποστηρίξαμε ποτέ τους βανδαλισμούς... Όταν είχαμε βανδαλισμούς στη χώρα μας, είδαμε αυτές τις (ευρωπαϊκές) χώρες να τις υποστηρίζουν έντονα μέσω ΜΚΟ, αναφορών πολιτικών και Τύπου. Η Τουρκία παρέμενε καθημερινά στην ημερήσια διάταξη... Σήμερα, υπάρχουν διαδηλώσεις στη Γαλλία, που περιστασιακά τις βλέπουμε να γίνονται ακραίες. Είμαστε εναντίον των βανδαλισμών, αλλά η υπερβολική χρήση βίας που χρησιμοποιείται από τη γαλλική αστυνομία είναι πραγματικά ένα μάθημα. Η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών (έναντι της Γαλλίας) είναι επίσης ένα μάθημα. Η στάση του Τύπου σε αυτό το πλαίσιο είναι μια 0λοκληρωτική καταστροφή. Αυτό λέγεται ‘’δυο σταθμά’’. Αυτό λέγεται υποκρισία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν επέκριναν τη Γαλλία για την αστυνομική βία, καθώς την αντιμετωπίζουν ως μέλος της ΕΕ με το οποίο θα πρέπει να είναι αλληλέγγυες.