Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η Βρετανία έχει δικαίωμα να ακυρώσει το Brexit

Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου αναλυτικά 


Η Βρετανία δικαιούται να ακυρώσει μονομερώς το αίτημα αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάνθηκε τη Δευτέρα το Δικαστήριο της ΕΕ. Όπως τονίζεται στην απόφαση, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν χρειάζεται να λάβει την έγκριση των υπόλοιπων 27 κρατών - μελών. Η απόφαση αυτή πιθανότατα να αλλάξει τα πολιτικά δεδομένα στο Λονδίνο. Οι δικαστές αποφάσισαν ότι η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θα μπορούσε να ληφθεί χωρίς να μεταβληθούν οι όροι ένταξης του Ηνωμένου Βασιλείου στο μπλοκ.

Με τα μέχρι χθες δεδομένα, εάν η Βρετανία ήθελε να παραμείνει μέλος της ΕΕ, θα έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχώρησης με το άρθρο 50 και έπειται να διατυπωθεί αίτημα για την επανεκκίνηση διαδικασίας εισδοχής στην ΕΕ με το άρθρο 49 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Σε σχετική πρότασή του, την περασμένη εβδομάδα, ο Γενικός Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανέφερε ότι η Βρετανία έχει δικαίωμα μονομερώς να ακυρώσει το αίτημά της για να εγκαταλείψει η χώρα την ΕΕ.

«Ο Γενικός εισαγγελέας Κάμπος Σάντσεθ- Μπορντόνα προτείνει στο Δικαστήριο να αποφασίσει ότι το Άρθρο 50 επιτρέπει τη μονομερή ανάκληση του αιτήματος για την πρόθεση αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζεται σε ανακοίνωση του ανωτάτου ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για την επικύρωση ή μη της συμφωνίας ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου.

Το θέμα έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από πολιτικούς της Σκωτίας που αντιτίθενται στο Brexit. Θεωρούν ότι εάν το ευρωδικαστήριο στηρίξει το αίτημά τους, τότε θα ανοίξει ο δρόμος ακόμη και για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, έτσι ώστε να κρίνουν ξανά οι πολίτες την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ.