Κλείσιμο

Σε Brexit και Αναστασιάδη το ενδιαφέρον των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο

Η συζήτηση για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργου μία ημέρα μετά την προγραμματισμένη ψηφοφορία στη βουλή των κοινοτήτων στις 11 Δεκεμβρίου, θα είναι το μεγάλο θέμα που θα απασχολήσει τους ευρωβουλευτές αυτή την εβδομάδα.

Το πρωί της ίδιας ημέρας. ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα συζητήσει παρουσία του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το μέλλον της Ευρώπης στο πλαίσιο της παρουσίασης που κάνουν για το θέμα οι ηγέτες όλων των χωρών-μελών της ΕΕ.

Σειρά σημαντικών θεμάτων θα τεθούν επίσης προς ψήφιση σ’ αυτή την  ολομέλεια, όπως η συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας, ο προϋπολογισμός του 2019, η ποιότητα των τροφίμων, τα συμπεράσματα ειδικής επιτροπής για την τρομοκρατία και η προτροπή διεύρυνσης της Σένγκεν με την προσχώρηση Βουλγαρίας, Ρουμανίας. Θα γίνει επίσης η απονομή του βραβείου Ζαχάροφ.

Συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας

Το ΕΚ θα ψηφίσει την Τετάρτη για τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας, τη μεγαλύτερη διμερή εμπορική συμφωνία που έχει ποτέ πραγματοποιήσει η ΕΕ.

Βραβείο Ζαχάροφ

Το μεσημέρι της Τετάρτης θα γίνει η τελετή της απονομής του βραβείου Ζαχάροφ για την ελευθερία της σκέψης. στον ουκρανό σκηνοθέτη Ολεγκ Σεντσόφ 

Προϋπολογισμός 2019

Το ΕΚ αναμένεται να εγκρίνει τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2019 που προβλέπει ενίσχυση των πόρων για το Erasmus+, την προστασία του κλίματος, την έρευνα, την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και την ανεργία των νέων, ενώ το ΕΚ έχει ζητήσει περισσότερους πόρους για το κλίμα, τη μετανάστευση και την αγροτική πολιτική.  

Τρομοκρατία

Η ειδική επιτροπή του ΕΚ για την τρομοκρατία, η οποία άρχισε τις εργασίες της τον Σεπτέμβριο του 2017, θα θέσει τα συμπεράσματά της προς ψήφιση στην ολομέλεια.
 
Ασφάλεια τροφίμων

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων («EFSA») θα πρέπει να δημοσιεύει εις το εξής τις λεπτομέρειες των αξιολογήσεων κινδύνου, σύμφωνα με νομοθεσία που θα ψηφιστεί την Τρίτη.  
 
Βίζα για ανθρωπιστικούς λόγους

Το ΕΚ ψηφίζει νέα πρόταση για ένα σύστημα θεωρήσεων (βίζα) για ανθρωπιστικούς λόγους, που θα επιτρέπει σε όσους ζητούν άσυλο να έρχονται στην Ευρώπη χωρίς να πέσουν θύματα διακινητών. 
 
Ναι σε Βουλγαρία και Ρουμανία για το Σένγκεν 

Οι ευρωβουλευτές θα καλέσουν τις κυβερνήσεις της ΕΕ να δεχθούν το συντομότερο δυνατόν τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στη ζώνη Σένγκεν.