Κλείσιμο

Γαλλία: 31.000 κίτρινα γιλέκα στους δρόμους - 8.000 στο Παρίσι

Τριάντα μία χιλιάδες «κίτρινα γιλέκα» διαδηλώνουν αυτή την ώρα στους δρόμους της Γαλλίας, ενώ 8.000 βρίσκονται μόνο στο Παρίσι σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Ώς τώρα έχουν συλληφθεί 700 άτομα, εκ των οποίων οι 575 στη γαλλική πρωτεύουσα. 

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η γαλλική αστυνομία ενόψει των διαδηλώσεωνκ των «κίτρινων γιλέκων». Παρολαυτά, δεν έχουν αποφευχθεί τα επεισόδια, κυρίως στο Παρίσι στα Ηλύσια Πεδία. 

Στις 10.30 τοπική ώρα περισσότερα από 1.500 άτομα είχαν ήδη συγκεντρωθεί στη Λεωφόρο των Ηλυσίων, ενώ η ένταση αυξάνεται. Σ' ένα παράπλευρο δρόμο υπήρξε σύγκρουση με την αστυνομία και έπεσαν τα πρώτα δακρυγόνα.

Η πλειονότητα των συλληφθέντων έφθασαν στην πρωτεύουσα από άλλες περιοχές της Γαλλίας, και στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν μάσκες, σφενδόνες, σφυριά, ή ακόμη και κομμάτια πλακόστρωτου οδών, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η γαλλική πρωτεύουσα θυμίζει πόλη σε κατάσταση πολιορκίας. Μαγαζιά, μνημεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, μουσεία, θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστή η Όπερα, το Λούβρο, ο πύργος του 'Αιφελ. Κλειστοί και οι δρόμοι γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου και κλειστές 40 στάσεις του μετρό.



Με κατεβασμένα τα σιδερένια ρολά θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα στις κεντρικές λεωφόρους καθώς και σε άλλα στρατηγικά σημεία της πόλης. Χαρακτηριστική η εικόνα της Λεωφόρου των Ηλύσιων με τις βιτρίνες των καταστημάτων καλυμμένες με πλάκες κόντρα πλακέ και αυτό δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα.

Μεγάλα ακριβά καταστήματα, όπως Louis Vuitton προστατεύουν τις βιτρίνες τους με σιδερένιες πλάκες, αφού πολλά κόντρα πλακέ ξηλώθηκαν για οδοφράγματα το προηγούμενο Σάββατο.

Από αέρος, ένας μεγάλος αριθμός drones θα είναι στη διάθεση της αστυνομίας. Από γης 12 θωρακισμένα της χωροφυλακής, ικανά να διαλύουν τα οδοφράγματα, πήραν θέση γύρω από τα Ηλύσια από τις επτά το πρωί. Γύρω στις 8.000 προβλέπονται οι αστυνομικοί και χωροφύλακες για το Παρίσι, που σε αντίθεση με το προηγούμενο Σάββατο θα είναι λιγότερο στατικοί και περισσότερο ευκίνητοι. Σε 89.000 ανέρχονται οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας που έχουν κινητοποιηθεί σε όλη τη χώρα.

Περίπου 70 άτομα συνελήφθησαν πριν από μια διαδήλωση των «κίτρινων γιλέκων» και στις Βρυξέλλες, όπου το τετράγωνο των ευρωπαϊκών θεσμών έχει αποκλειστεί πλήρως, έγινε γνωστό από την τοπική αστυνομία.





 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr