Γαλλία: Και νέες συλλήψεις μαθητών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων

Μια διαδήλωση μαθητών κατά των μεταρρυθμίσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα και οι νέοι αποκλεισμοί λυκείων οδήγησαν και πάλι σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης σήμερα στη Λιόν, με αποτέλεσμα να συλληφθούν 39 άτομα.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, και με ένα ελικόπτερο να την παρακολουθεί, η πορεία των μαθητών ξεκίνησε στις 10 το πρωί από τη συνοικία Ζαν-Μασέ και κατευθύνθηκε στην Πλατεία Γκισάρ. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες και μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών, που απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

"Μακρόν, παραιτήσου" και "Μια είναι η λύση, η επανάσταση", φώναζαν οι περίπου 2.300 διαδηλωτές. Κάποιοι φορούσαν κονκάρδες με το σύνθημα "Λεφτά για την παιδεία, όχι για τ' αφεντικά". Οι αλλαγές στις απολυτήριες εξετάσεις, η μεταρρύθμιση για την οποία διαμαρτύρονται οι μαθητές, "ευνοεί τα ιδιωτικά σχολεία, σε βάρος των δημοσίων", σχολίασε ένας από αυτούς.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 19 νέους κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης και άλλους 20 που συμμετείχαν σε αποκλεισμούς σχολείων στα προάστια. Συνολικά, περισσότεροι από 150 άνθρωποι –στην πλειονότητά τους ανήλικοι– έχουν συλληφθεί από τις αρχές της εβδομάδας στη Λιόν και τα περίχωρά της.