Τον διάδοχο της Μέρκελ και το μέλλον της Γερμανίας αποφασίζει το CDU

Τον διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ στην προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών εκλέγει σήμερα η παράταξη, σε μία ψηφοφορία που θα επηρεάσει τόσο την γερμανική πολιτική σκηνή όσο και τις επιδιώξεις του Βερολίνου στην Ευρώπη.

Οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι η μετριοπαθής Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία θεωρείται εν πολλοίς συνεχίστρια των πολιτικών Μέρκελ, και ο Φρίντριχ Μερς, πολιτικός αντίπαλος της καγκελαρίου, που προτείνει στροφή της παράταξης προς τα δεξιά. Αουτσαΐντερ θεωρείται ο συντηρητικός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, που πρεσβεύει την νεότερη γενιά.

Η πρώτη ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τις 18:00 ώρα Ελλάδος. Ο νικητής πρέπει να συγκεντρώσει το 50% για να εκλεγεί απευθείας. Διαφορετικά θα υπάρξει δεύτερος γύρος ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψηφίους.

Η απόφαση που θα λάβουν 1.001 σύνεδροι στο Αμβούργο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το πολιτικό μέλλον της κ. Μέρκελ.

Υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για το κατά πόσον θα μπορεί να συνεργαστεί με τον κ. Μερτς, ενώ τυχόν στροφή προς την δεξιά ενδέχεται να οδηγήσει σε ρήξη των Χριστιανοδημοκρατών με τους κυβερνητικούς εταίρους τους, τους Σοσιαλδημοκράτες.

Η κ. Μέρκελ αποφάσισε να μην επιδιώξει επανεκλογή στην αρχηγεία του κόμματος μετά από σειρά κακών αποτελεσμάτων για την κεντροδεξιά σε περιφερειακές εκλογές, όμως έχει αποσαφηνίσει πως θέλει να ολοκληρώσει την θητεία της στην καγκελαρία, η οποία κανονικά ολοκληρώνεται το 2021.

Ο καινούργιος πρόεδρος του CDU θα κληθεί επίσης να επουλώσει τις εσωκομματικές διαιρέσεις που είναι εμφανείς στην παράταξη, κυρίως με αφορμή την πολιτική ανοιχτών συνόρων που ακολούθησε η κ. Μέρκελ στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης, το 2015 και το 2016. Αποτέλεσμα ήταν η εισροή άνω του 1 εκατομμυρίου αιτούντων άσυλο και η πολιτική ακμή του αντιμεταναστευτικού κόμματος AfD.

Μολονότι και οι τρεις υποψήφιοι έχουν επικρίνει τις επιλογές Μέρκελ στο προσφυγικό, ο κ. Μερτς έχει μιλήσει ακόμα και για αναθεώρηση της εγγύησης στο άσυλο που προβλέπει το γερμανικό Σύνταγμα για όλους τους πολιτικά διωκόμενους.

Η κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ από την πλευρά της έχει επιχειρήσει να κερδίσει τον μεσαίο χώρο του CDU, προειδοποιώντας πως η συνεχής ενασχόληση με το προσφυγικό μπορεί να βλάψει μακροπρόθεσμα το κόμμα.

Ως παράδειγμα έχει επικαλεστεί τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το κράτος πρόνοιας που νομοθέτησαν οι Σοσιαλδημοκράτες στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αναφέροντας πως το SPD είναι ακόμα διαθρεμμένο για το θέμα.

Οι θέσεις για την Ελλάδα

Ένα ακόμα σημείο διαφωνίας ανάμεσα στους τρεις «δελφίνους» είναι η Ελλάδα, και η απόφαση της κ. Μέρκελ να στηρίξει παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη το 2015.

Ο κ. Μερτς, σύμμαχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει δηλώσει πως οι Ευρωπαίοι έπρεπε να είχαν στηρίξει την πρόταση του τότε υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα. Στόχος, είπε, ήταν να δοθεί στην Αθήνα η ευκαιρία να ανακτήσει την χαμένη ανταγωνιστικότητά της εκτός του ευρώ.

Ο κ. Σπαν έχει διατυπώσει παραπλήσια άποψη, ενώ η κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ έχει στηρίξει πλήρως τις ενέργειες Μέρκελ, λέγοντας πως τυχόν Grexit θα προκαλούσε ντόμινο.
Πηγή: skai.gr