Καναδάς: Καμία συναίνεση για την τύχη 700 τζιχαντιστών που κρατούνται στη Συρία

Η τύχη των περίπου 700 ξένων μαχητών που κρατούνται από συμμάχους του διεθνούς συνασπισμού στη Συρία θα αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια των χωρών προέλευσής τους, δήλωσε χθες ο υπουργός Άμυνας του Καναδά, μετά από μια διεθνή σύνοδο κοντά στην Οτάβα.

«Όλες οι χώρες αναμένεται να ακολουθήσουν τις δικές τους διαδικασίες» η καθεμιά, εξήγησε ο Χάρτζιτ Σάτζαν, ο οποίος εκφράστηκε έπειτα από μια συνάντηση το πρωί της Πέμπτης στο Τσέλσι, κοντά στην Οτάβα, των υπουργών Άμυνας ή κορυφαίων αξιωματούχων 13 χωρών-μελών του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού ο οποίος δρα στο Ιράκ και τη Συρία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ «έγιναν πολλές επενδύσεις στα κέντρα κράτησης για να εξασφαλιστεί πως θα συμμορφώνονται προς τους δικούς μας (σ.σ. τους δυτικούς) κανόνες», πρόσθεσε ο υπουργός.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), μια αραβοκουρδική συμμαχία παραστρατιωτικών οργανώσεων που πολεμά στο πλευρό του διεθνούς συνασπισμού, κρατά αυτούς τους φυλακισμένους, που προέρχονται από περίπου σαράντα χώρες, σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος κυρίευσε μεγάλο μέρος του Ιράκ και της Συρίας το 2014 και ανακήρυξε την εγκαθίδρυση ενός «χαλιφάτου» στα εδάφη που έλεγχε. Αλλά δεχόμενοι επιθέσεις σε πολλαπλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένων αυτών του συνασπισμού και των συμμάχων του, οι τζιχαντιστές είδαν το «χαλιφάτο» τους να καταρρέει.

Ορισμένα Κράτη μέλη του συνασπισμού δεν θέλουν να επαναπατρίσουν τους ξένους μαχητές αυτούς, λόγω των δυσκολιών στη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων σε βάρος τους σε μια εμπόλεμη ζώνη, αλλά και για να αποφύγουν τον κίνδυνο κρουσμάτων ριζοσπαστικοποίησης στις φυλακές τους.

Απεναντίας η Ουάσινγκτον θα προτιμούσε «οι χώρες προέλευσης» των μαχητών αυτών «να τους επαναπατρίσουν, διότι είναι στ' αλήθεια πέραν των δυνατοτήτων των ΣΔΔ, ενός μη κρατικού παράγοντα, να συνεχίσει να κρατεί τα πρόσωπα αυτά μακροπρόθεσμα», όπως εξήγησε ο Μάτις σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροσκάφος με το οποίο μετέβη στην Οτάβα.

Το συριακό καθεστώς και οι σύμμαχοί του αμφισβητούν έντονα τη νομιμότητα του ουσιαστικού ελέγχου του συνασπισμού στη βόρεια Συρία, όπου ο πληθυσμός είναι κουρδικός στην πλειοψηφία του.

Ο συνασπισμός αντιτείνει ότι ο σκοπός του είναι να «σταθεροποιήσει» την περιοχή ώστε να αποφευχθεί η επανεμφάνιση του ΙΚ εκεί, αλλά και να εξαρθρώσει τα δίκτυα πληροφοριών και προπαγάνδας των τζιχαντιστών.

Κατά τη διάρκεια των προπαρασκευαστικών εργασιών για τη συνάντηση, «οι αντιπροσωπείες των άλλων χωρών ήταν κατηγορηματικές: συνεχίζουν» τον αγώνα εναντίον του ΙΚ, σημείωσε ο Μάτις. «Υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει», πρόσθεσε.

Στη σύνοδο του Τσέλσι συμμετείχαν υπουργοί ή ανώτεροι αξιωματούχοι των υπουργείων Άμυνας 13 χωρών, ανάμεσά τους της Αυστραλίας, του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και των ΗΠΑ.