Τρίτη ημέρα «μαρτυρίου» για τη συμφωνία του Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων

Με έμφαση στις οικονομικές επιπτώσεις της συμφωνίας του Brexit συνεχίζεται για τρίτη ημέρα στη Βουλή των Κοινοτήτων η συζήτηση για τους όρους εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Δύο ακόμα συζητήσεις, διάρκειας οκτώ ωρών η καθεμία, είναι προγραμματισμένες για την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη, με την κρίσιμη ψηφοφορία επί της συμφωνίας του Brexit να γίνεται το βράδυ της 11ης Δεκεμβρίου.

Αντιμέτωπη με το φάσμα της ήττας, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα έχει σειρά κατ' ιδίαν επαφών με βουλευτές σε μια προσπάθεια να τους μεταπείσει ώστε να υπερψηφίσουν τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του BBC, η κα Μέι άφησε να εννοηθεί ότι ισχύουν οι πληροφορίες πως προτείνει στους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές της να έχει η Βουλή των Κοινοτήτων τη δυνατότητα ψήφου για το κατά πόσο θα πρέπει ή όχι να ενεργοποιηθεί το λεγόμενο 'backstop' για την αποφυγή των σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία.

Η ιδέα αυτή, ωστόσο, έχει συναντήσει ήδη την αντίδραση κορυφαίων ευρωσκεπτικιστών βουλευτών. Παράλληλα, πολλοί βουλευτές και αναλυτές έχουν επισημάνει ότι μία τέτοια υπόσχεση από την κα Μέι θα διέτρεχε τον κίνδυνο ναθεωρηθεί από τις Βρυξέλλες ως μονομερής τροποποίηση της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Το backstop προβλέπει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου σε μία τελωνειακή ένωση με την ΕΕ μέχρι να βρεθεί άλλη λύση για την αποφυγή των συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Κυρίως οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές αντιδρούν σε αυτή τη διευθέτηση, επισημαίνοντας ότι δε δίνεται στο Λονδίνο δικαίωμα μονομερούς τερματισμού της ισχύος του backstop.

Η κα Μέι απέρριψε εξάλλου μέσω του BBC την πρόταση που φέρονται να έχουν υποβάλει στελέχη της κυβέρνησης για αναβολή της ψηφοφορίας της Τρίτης, ώστε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για να μεταπειστούν κάποιοι από τους βουλευτές.

Σύμφωνα με υπολογισμούς που βασίζονται στις δημόσιες τοποθετήσεις των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος, 104 από τα 315 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας έχουν ταχθεί κατά της συμφωνίας του Brexit. Οι πολιτικοί σχολιαστές συμφωνούν ότι μία ήττα της κ. Μέι στην ψηφοφορία της Τρίτης με περισσότερες από 100 ψήφους πιθανώς θα προκαλούσε παραίτησή της.

Εν τω μεταξύ, ο εκ των επικεφαλής των ευρωσκεπτικιστών βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος Τζέικομπ Ρις-Μογκ αποκάλυψε ότι το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) Βόρειας Ιρλανδίας που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας έχει ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση που η συμφωνία του Brexit εγκριθεί από τη Βουλή, θα αποσύρει τη στήριξή του προς την κυβέρνηση. Αντιθέτως, σε
περίπτωση που η συμφωνία απορριφθεί και κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, οι δέκα βουλευτές του DUP θα στήριζαν την κα Μέι.