Huawei: «Προσωρινά κρατούμενη» η Μενγκ - Δεν έχει κάνει τίποτε κακό

Για «προσωρινή κράτηση» της οικονομικής διευθύντριάς της Μενγκ Ουάνγκζου κάνει λόγο την Πέμπτη ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας Huawei, αρνούμενος παράλληλα κάθε παράπτωμά στη σκιά της σύλληψής της από τις καναδικές αρχές.

Σε ανακοίνωσή της, η Huawei αναφέρει της έχουν παρασχεθεί πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες με τις οποίες βαρύνεται η Μενγκ και δεν γνωρίζει να έχει «παραβεί κανένα νόμο».

Η Huawei επέμεινε ότι «συμμορφώνεται σε όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς όπου δραστηριοποιείται, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμοστέων νόμων και κανονισμών περί ελέγχου των εξαγωγών και κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών, των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ».

«Η εταιρεία πιστεύει ότι τα καναδικά και αμερικανικά νομικά συστήματα τελικά θα καταλήξουν σε δίκαιο συμπέρασμα» αναφέρει η ανακοίνωση της κινεζικής εταιρείας.

Σύμφωνα πάντα με την Huawei, «η Μενγκ κρατήθηκε προσωρινά από τις Καναδικές Αρχές εξ ονόματος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, κατά τη διάρκεια αλλαγής πτήσης στον Καναδά».

Η κινεζικής πρεσβεία στον Καναδά διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη σύλληψη στις αρχές της χώρας. Οι αμερικανικές αρχές φέρονται να έχουν ζητήσει την έκδοσή της στις ΗΠΑ.