Νίκη για τα «κίτρινα γιλέκα».Υποχώρηση Μακρόν

Η γαλλική κυβέρνηση εγκατέλειψε τα σχέδια της για αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, όπου προηγουμένως είχε ανακοινώσει ότι θα αναστείλει για έξι μήνες, όπως δήλωσε στους βουλευτές ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα με τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων».

Η γαλλική εθνοσυνέλευση ενέκρινε το βράδυ της Τετάρτης με ψήφους 358 υπέρ έναντι 194 κατά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Φιλίπ, μετά από μια συζήτηση περίπου 5 ωρών.

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για διάλογο και το αποδεικνύει επειδή αυτή η αύξηση της φορολογίας δεν περιλήφθηκε στον 
προϋπολογισμό του 2019», είπε.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός τόνισε στο κοινοβούλιο ότι η αύξηση δεν θα περιληφθεί στον προϋπολογισμό, ωστόσο, δεν είπε αν αυτή θα συμπεριληφθεί κατά τη διάρκεια του 2019 σε ενδεχόμενη αναθεώρηση του προϋπολογισμού

Έκκληση για ηρεμία είχε ζητήσει νωρίτερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενόψει των κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται αυτό το Σαββατοκύριακο από τα «κίτρινα γιλέκα» και τον κίνδυνο ταραχών.

Το 78% των Γάλλων θεωρεί ότι οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα που έχουν εκφράσει τα «κίτρινα γιλέκα», σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe για λογαριασμό του BFMTV.