Αναστάτωση στην Κύπρο: Πώς έχασε το εμπορικό σήμα για το χαλλούμι

Βρετανικό εμπορικό σήμα έχει πλέον το χαλλούμι, καθώς η εταιρεία «John & Pascalis LTD», που είναι εγγεγραμμένη στην Βρετανία, διεκδίκησε δικαστικώς και κέρδισε το εμπορικό σήμα. Το θέμα έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Κύπρο, καθώς φαίνεται ότι υπήρξε κρατική ολιγωρία.

Πιο συγκεκριμένα τα βρετανικά δικαστήρια ζήτησαν έγγραφα που θα βοηθούσαν την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος από την Κύπρο αλλά φαίνεται ότι οι κυπριακές αρχές καθυστέρησαν.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου διενεργεί πειθαρχική έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει γιατί η αρμόδια υπηρεσία δεν ανταποκρίθηκε έγκαιρα στην αποστολή των εγγράφων στα βρετανικά δικαστήρια. Παράλληλα η νομική υπηρεσία του υπουργείου εξετάζει την υποβολή έφεσης στην απόφαση των βρετανικών δικαστηρίων.

Το θέμα έφτασε μέχρι το υπουργικό συμβούλιο, καθώς ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για την απώλεια του εμπορικού σήματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Κλέλια Βασιλείου ανέφερε πως ήδη ο υπουργός Εμπορίου έχει ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο ότι έχει διατάξει εσωτερική έρευνα για το τι ακριβώς έχει γίνει και οπωσδήποτε μόλις υπάρχουν νεότερα θα υπάρξει ενημέρωση. «Γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες», ανέφερε η Κλέλια Βασιλείου.

Ερωτηθείσα τι αφορά αυτή η απόφαση στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι αφορά κυρίως τον τρόπο με τον οποίον ένας ιδιώτης κατοχυρώνει τα δικαιώματα του ως ιδιώτης και μπορεί να πραγματεύεται το χαλούμι, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με την πιστοποίηση του προϊόντος ως κρατικού προϊόντος. «Εντός της μέρας θα δοθούν πολύ περισσότερες πληροφορίες διότι υπάρχουν ζητήματα που αφορούν νομικοτεχνικά σημεία που δεν θα ήταν φρόνιμο να αναφέρουμε τώρα», ανέφερε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.

Σε άλλη ερώτηση, η Κλέλια Βασιλείου είπε ότι «είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας η εξασφάλιση της τυποποίησης του χαλουμιού. Είναι εξέχουσας σημασίας για όλους μας, για ευνόητους λόγους», κατέληξε.

Το θέμα της απώλειας του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού στην Βρετανία φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Πολίτης» που γράφει ότι το υπουργείο Εμπορίου επιχειρεί να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα της υπόθεσης, επικαλούμενο τη δυνατότητα χρήσης στην Βρετανία του κοινοτικού σήματος που έχει κατοχυρωθεί από το 2000.