Κλείσιμο

Ρουχανί: Κανένας στον Κόλπο δε θα εξάγει πετρέλαιο χωρίς να εξάγουμε εμείς

«Η Αμερική θα πρέπει να γνωρίζει ότι εάν το Ιράν δεν μπορεί να εξάγει πετρέλαιο, καμία χώρα δεν θα μπορεί να το κάνει από τον (Περσικό) Κόλπο» απείλησε την Τρίτη ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί σε ομιλία του σε συγκέντρωση που μεταδόθηκε ζωντανά στην κρατική τηλεόραση.
κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας έχουν απειλήσει να απαντήσουν στις αμερικανικές κυρώσεις, κλείνοντας τα Στενά του Ορμούζ, που ενώνουν τον Κόλπο του Ομάν με τον Περσικό Κόλπο. Από εκεί μεταφέρονται πάνω από 18 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με κύριους προορισμούς την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδία και τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ).

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει τονίσει ότι με την αποχώρησή της από τη συμφωνία για τα πυρηνικά και την επαναφορά του εμπάργκο έχει ως στόχο να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν στο μηδέν σε μια προσπάθεια να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και την επιρροή στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Την Τρίτη συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατόπιν αιτήματος του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, για να συζητήσει σε συνεδρίασή του κεκλεισμένων των θυρών μια δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου που έκανε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας το Ιράν, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Πηγή: skai.gr