Κλείσιμο

Κοντά στην κατάρρευση η προσπάθεια Μακρόν για επαφές με τα «κίτρινα γιλέκα»

Στο κενό κινδυνεύει να πέσει η απόπειρα του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», στον απόηχο των βίαιων επεισοδίων και των βανδαλισμών που συγκλόνισαν το Παρίσι το Σάββατο.

Το τελευταίο 24ωρο ορισμένοι από τους διαδηλωτές που έχουν προσκληθεί σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ διαμήνυσαν πως δεν προτίθενται να λάβουν μέρος.

Ορισμένοι κατήγγειλαν έχουν λάβει απειλές από ακραία στοιχεία, ακόμα και για την ζωή τους. Άλλοι απαίτησαν την εκ των προτέρων αναστολή της αύξησης στους φόρους του ντίζελ και της βενζίνης, που ήταν η αιτία συγκρότησης του κινήματος.

Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» είναι ανώνυμο και δεν έχει ηγέτες ούτε συντονιστές, καθιστώντας δύσκολη την διαπραγμάτευση.

Την Κυριακή ωστόσο εμφανίστηκε μία ομάδα διαδηλωτών, γνωστή ως τα «ελεύθερα κίτρινα γιλέκα», που υπέγραψε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche. Ο πρωθυπουργός Φιλίπ, ο οποίος αναζητά τρόπους επικοινωνίας με το κίνημα, κάλεσε τους αρθρογράφους για διαβουλεύσεις.

Χθες Δευτέρα ο κ. Φιλίπ είχε επαφές με κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία επικρίνουν την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης κι έχουν ζητήσει ακύρωση των αυξήσεων στα καύσιμα.

Οι αυξήσεις – ήδη έχει γίνει μία φέτος και η επόμενη είναι προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο – ανήκουν σε δέσμη μέτρων που προωθεί ο κ. Μακρόν ώστε να μειωθεί χρήση ρυπογόνων υδρογονανθράκων στην Γαλλία.

Ωστόσο πολλοί διαδηλωτές των κατηγορούν ότι δεν καταλαβαίνει τις καθημερινές ανάγκες τους καθώς χρειάζονται αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους.
Πηγή: skai.gr