Γαλλία: Η κυβέρνηση άρχισε επαφές με αντιπολίτευση για τα κίτρινα γιλέκα

Επαφές με κόμματα της αντιπολίτευσης άρχισε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να εκτονώσει το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων». Πρόθεση του Ελιζέ είναι να ακολουθήσουν συζητήσεις και με εκπροσώπους των διαδηλωτών.

Οι κινητοποιήσεις προσέλαβαν βίαιες διαστάσεις το Σάββατο στο Παρίσι, όπου περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν και περισσότεροι από 400 προσήχθησαν ή συνελήφθησαν. Εκατοντάδες αυτοκίνητα και κάδοι απορριμμάτων πυρπολήθηκαν ενώ καταστήματα λεηλατήθηκαν.

Οι ταραχές, οι χειρότερες που έχει βιώσει η γαλλική πρωτεύουσα από το 1968, οδήγησαν τη κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να εξετάσει ακόμα και κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αν και για την ώρα έχει δοθεί προτεραιότητα στον διάλογο.

Το κίνημα των κίτρινων γιλέκων συγκροτήθηκε με κύριο αίτημα την ακύρωση των περαιτέρω αυξήσεων στην φορολόγηση των καυσίμων, που είναι προγραμματισμένες για τον Ιανουάριο. Έχει όμως εξελιχθεί σε ευρύτερη έκφραση δυσαρέσκειας κατά του κ. Μακρόν και διαμαρτυρίας για το υψηλό κόστος διαβίωσης.

Το κίνημα ήλθε στο προσκήνιο στις 17 Νοεμβρίου, όταν έγιναν οι πρώτες πορείες, όμως το περασμένο Σάββατο σημειώθηκαν μακράν τα χειρότερα επεισόδια.

Η κυβέρνηση επιμένει στην αύξηση των φόρων στα καύσιμα, όμως συνάμα αναζητά απαντήσεις, δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως τα «κίτρινα γιλέκα» απολαμβάνουν την στήριξη της πλειονότητας των Γάλλων.

Οι κύριοι Μακρόν και Φιλίπ αντιμετωπίζουν έντονη κριτική από την αντιπολίτευση για τους χειρισμούς τους. Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Ολιβιέ Φορέ έχει καλέσει την κυβέρνηση να υποχωρήσει από τις αυξήσεις στους φόρους.

«Κάποιος πρέπει να κατέβει από τον Όλυμπο», είπε ο κ. Φορέ, αναφερόμενος ειρωνικά στον κ. Μακρόν.
Πηγή: skai.gr