Κλείσιμο

Η άλλη πλευρά της ζωής του Τζορτζ Μπους

Ο 41ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 94 ετών.

Μολονότι οι νεότεροι τον θυμούνται απλώς ως τον πατέρα του 43ου προέδρου Τζορτζ Μπους, η προεδρία του ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθώς συνέπεσε με την διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης, την κατάρρευση κομμουνιστικών καθεστώτων στην ανατολική Ευρώπη και την επανένωση της Γερμανίας.

Ο Μπους ήταν ο πρώτος πρόεδρος μίας νέας εποχής: Οι ΗΠΑ ήταν η μοναδική και αδιαμφισβήτητη υπερδύναμη στον κόσμο. Η αμερικανική ισχύς φάνηκε όταν η Ουάσιγκτον συγκέντρωσε την μεγαλύτερη συμμαχία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να εκδιώξει το Ιράκ από το Κουβέιτ το 1990-91. Το επίγειο τμήμα της «Καταιγίδας της Ερήμου» ολοκληρώθηκε μόλις σε 100 ώρες.

Ο 41ος πρόεδρος ήταν όμως ένα πρόσωπο με μακρά διαδρομή και πλούσιες εμπειρίες. Βετεράνος του Β΄ Παγκοσμίου, αλεξιπτωτιστής στα γηρατειά του και είχε τον μακροβιότερο γάμο ανάμεσα σε όλους τους προέδρους της Αμερικής.

Ο γάμος
Ο Τζορτζ Μπους γνώρισε την μέλλουσα σύζυγό του, Μπάρμπαρα, σε χορό στο Κονέτικατ το 1941, όταν ήταν 17 ετών και αυτή 16. Της ζήτησε να χορέψουν όμως εκείνη την ώρα η ορχήστρα άρχισε να παίζει βαλς. Ο Μπους δεν ήξερε να χορεύει βαλς και συνεπώς οι δύο νέοι άρχισαν να μιλούν.

Παντρεύτηκαν τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 1945, κι έμμειναν μαζί για 73 χρόνια, έως τον θάνατο της Μπάρμπαρα τον φετινό Απρίλιο. Πρόκειται για τον μακροβιότερο γάμο προεδρικού ζεύγους.

Ο πόλεμος
Ο Τζορτζ Μπους υπηρέτησε στην αεροπορία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το αεροσκάφος του καταρρίφθηκε το 1944 κατά τη διάρκεια επιδρομής εναντίον της Ιαπωνίας, στο θέατρο του Ειρηνικού, όμως κατόρθωσε να σωθεί με αλεξίπτωτο.

Στη συνέχεια ορκίστηκε ότι κάποτε θα πηδήξει με αλεξίπτωτο για ψυχαγωγία, υπόσχεση που έκανε πραγματικότητα σε ηλικία 73 ετών, παρά τις ενστάσεις των συγγενών του. Τότε δήλωσε πως ήθελε να δείξει «ότι οι γέροι μπορούν ακόμα να κάνουν πράγματα».

Στη συνέχεια πήδηξε με αλεξίπτωτο για να γιορτάσει τα γενέθλιά 75α, τα 80α, τα 85α και τα 90α γενέθλιά του.

Πανεπιστήμιο και μπέιζμπολ
Ο Μπους φοίτησε στο Γέιλ, όπου ήταν μέλος της περίφημης αδελφότητας Skull and Bones.

Το 1947 ήταν μέλος της ομάδας μπέιζμπολ που έφτασε στον πρώτο τελικό του πανεπιστημιακού πρωταθλήματος στις ΗΠΑ, αν και το Γέιλ ηττήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Το Γέιλ προκρίθηκε στον τελικό και το 1948, όμως έχασε από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.

Τάφος
Το σημείο ταφής του βρίσκεται πίσω από την προεδρική βιβλιοθήκη του στο Τέξας, κοντά σε μια λιμνούλα και σε ένα ρυάκι. «Πρόκειται για το πιο όμορφο σημείο ανάπαυσης που έχω δει» είχε δηλώσει η σύζυγός του Μπάρμπαρα.

Η κόρη τους Ρόμπιν, που πέθανε σε ηλικία 3 ετών το 1953, μεταφέρθηκε εκεί το 2000. Η Μπάρμπαρα ετάφη εκεί μετά τον θάνατό της τον Απρίλιο.
Πηγή: skai.gr