Τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στα όρια της Γάζας

Τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από τις σφαίρες ισραηλινών στρατιωτών στη διαδήλωση που, όπως κάθε Παρασκευή από τα τέλη του Μαρτίου, έγινε χθες κοντά στο τείχος ασφαλείας που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Δεν κινδυνεύει η ζωή κανενός από τους τραυματίες, συμπλήρωσε το υπουργείο, που ελέγχεται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Τουλάχιστον 235 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις σφαίρες ισραηλινών στρατιωτών από την 30ή Μαρτίου, όταν άρχισε η κινητοποίηση των Παλαιστινίων που βαπτίστηκε «Πορεία της Επιστροφής».

Πέραν του τερματισμού του ισραηλινού αποκλεισμού που επιβάλλεται στη Γάζα εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, η κινητοποίηση διεκδικεί την επιστροφή των παλαιστινίων προσφύγων στα εδάφη από τα οποία απομακρύνθηκαν όταν εγκαθιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ και ξέσπασε ο πρώτος αραβοϊσραηλινός πόλεμος το 1948.

Δύο ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στα πολύμηνα επεισόδια.

Την Πέμπτη, η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι περίπου 1.000 Παλαιστίνιοι που έχουν τραυματιστεί από τα ισραηλινά πυρά κατά μήκος του τείχους ασφαλείας έχουν υποστεί μολύνσεις οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν λόγω της έλλειψης φαρμάκων στον θύλακα και κινδυνεύουν να μείνουν ανάπηροι για την υπόλοιπη ζωή τους.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ αντικρούει τις κατηγορίες για υπέρμετρη χρήση βίας κατηγορώντας τη Χαμάς, που ασκεί την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, ότι χρησιμοποιεί τις διαδηλώσεις ως προκάλυψη για «τρομοκρατικές» ενέργειες.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν εμπλακεί τρεις φορές σε πόλεμο με τη Χαμάς από το 2008. Μετά την σοβαρότερη σύγκρουση των δύο πλευρών από το 2014, η οποία ξέσπασε τον περασμένο μήνα, συμφωνήθηκε τη 13η Νοεμβρίου νέα κατάπαυση του πυρός, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο