Πέθανε ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος

Πέθανε στα 94 του ο 41ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζόρτζ Μπους όπως ανακοίνωσε ο γιος του, Τζορτζ Μπους ο νεότερος. Μεσίστια κυματίζει η σημαία στον Λευκό Οίκο.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Οι Τζεμπ, Νιλ, Μάρβιν, Ντορο και εγώ προσωπικά με θλίψη ανακοινώνουμε ότι έπειτα από 94 αξιοσημείωτα χρόνια, ο λατρεμένος μας Μπαμπάς πέθανε. Ο Τζορτζ Μπους υπήρξε ένας άνδρας με υψηλά ιδανικά και ο καλύτερος μπαμπάς που θα μπορούσε να ζητήσει ένα γιος ή μία κόρη. Σύσσωμη η οικογένεια Μπους είναι βαθύτατα ευγνωμονούσα για τη ζωή και την αγάπη που μας προσέφερε, για την συμπόνια εκείνων που ενδιαφέρθηκαν και προσεύχονταν για τον Μπαμπά και για τα συλλυπητήρια των φίλων μας και των συμπατριωτών μας»

Ο Τζορτς Μπους ο πρεσβύτερος υπήρξε βετεράνος πολεμιστής του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στον οποίο έλαβε μέρος ως πιλότος και μετέπειτα μεγιστάνας στον πετρελαϊκό τομέα στο Τέξας. Στην πολιτική εισήλθε το 1964 στο πλευρό των Ρεπουμπλικάνων.

Ύστερα από μία σύντομη προεκλογική εκστρατεία το 1980 για την Προεδρεία των ΗΠΑ, υπηρέτησε δύο θητείες ως αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Ρίγκαν πριν ανέλθει στον προεδρικό θώκο, κερδίζοντας στις εκλογές του 1988 τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Μάικλ Δουκάκις.

Αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο το 1992, καθώς παρά τα υψηλά ποσοστά δημοφιλίας του που άγγιζαν το 90%, κατηγορήθηκε ότι παραμέρισε τα εσωτερικά ζητήματα της χώρας για χάρη της εξωτερικής πολιτικής.

Ακολούθως, ανέπτυξε μία ιδιαίτερη σχέση φιλίας με τον ηγέτη των Δημοκρατικών Μπιλ Κλίντον, ο οποίος τον διαδέχθηκε στην Προεδρεία των ΗΠΑ.

Έπασχε από τη νόσο του Πάρκινσον, γεγονός που τον υποχρέωσε να περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις του. Τελευταία του δημόσια εμφάνιση ήταν στην κηδεία της συζύγου του Μπάρμπαρα η οποία απεβίωσε στις 17 Απριλίου του 2018. Εμφανώς καταβεβλημένος από τη νόσο, ο Τζορτζ Μπους παρέστη στην τελετή καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Μία εβδομάδα αργότερα εισήλθε σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου, καθώς προσβλήθηκε από λοίμωξη.

Ο Τζόρτζ Μπους ο πρεσβύτερος υπήρξε ο πρώτος Αμερικανός εν ενεργεία αντιπρόεδρος που κατάφερε να γίνει Πρόεδρος από το 1836 και μόλις ο δεύτερος που είδε τον γιό του, Τζορτζ Μπους Τζουνιορ, να ακολουθεί τα προεδρικά του βήματα και να εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ το 2000.

Ο Μπους, σε συνεργασία με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Brent Scowcroft και τον υπουργό Εξωτερικών James Baker, σχεδίασε μια ήπια προσέγγιση του Ψυχρού Πολέμου, καθώς η Σοβιετική αυτοκρατορία είχε καταστραφεί και η Γερμανία είχε επανενωθεί και ευημερούσε - παρά τη γενικευμένη δυσπιστία που επικρατούσε εκείνη την εποχή γύρω από τα κίνητρά του.

Το 1990 αποφασίζει να χτίσει έναν διεθνή συνασπισμό, επιστρατεύοντας μάλιστα περισσότερους από 400.000 αμερικανούς στρατιώτες, προκειμένου να εξοβελίσει τα ιρακινά στρατεύματα από το Κουβέιτ, που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως ο «Πόλεμος του Κόλπου» με την κωδική ονομασία της στρατιωτικής αποστολής να ονομάζεται «Καταιγίδα της Ερήμου».

Μετέπειτα, καθώς οι ιρακινές δυνάμεις υποχωρούσαν, ο Μπους αποφάσισε να μην προχωρήσει μέχρι τη Βαγδάτη για να καθαιρέσει τον Σαντάμ Χουσείν, κίνηση που έμελλε να αποδειχθεί προφητική, δεδομένων των πόρων και του φόρου αίματος που δαπανήθηκαν από τις ΗΠΑ όταν ο γιος του αποφάσισε να εισβάλει στο Ιράκ λίγα χρόνια αργότερα και να πετύχει τελικά την ανατροπή του.

Νωρίτερα ο Μπους είχε δώσει εντολή στα αμερικανικά στρατεύματα να εισβάλουν στον Παναμά, έπειτα από τον θάνατο ενός αμερικανού πεζοναύτη, ο οποίος σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν εκτός καθήκοντος, από άνδρες του δικτάτορα Μανουέλ Νοριέγα.

Οι αμερικανικές δυνάμεις συνέτριψαν σε μόλις τέσσερις μέρες τον στρατό του Νοριέγα και τον ανέτρεψαν. Ο Νοριέγα συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 40χρόνια κάθειρξη σε ομοσπονδιακές φυλακές των ΗΠΑ κατηγορούμενος για ναρκωτικά.

Ο Μπους υποχρεώθηκε αργότερα να περπατήσει μία λεπτή γραμμή στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα: Επέβαλε εισαγωγικούς δασμούς στο Πεκίνο, έπειτα από μία βίαια κρατική καταστολή μίας διαδήλωσης στην πλατεία Τιανανμέν της πρωτεύουσας, διατηρώντας ωστόσο ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, προκειμένου να μην επέλθει μία μόνιμη ρήξη στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα.

Επί προεδρίας του μάλιστα η Ουάσινγκτον προώθησε τις διπλωματικές επαφές μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων για την επίλυση των διαφορών τους, που οδήγησε αργότερα στην υπογραφή της συμφωνίας του Όσλο.

Συλλυπητήρια και φόρο τιμής στον αποθανόντα πρόεδρο απέτισαν κορυφαίοι αξιωματούχοι.

«Το παράδειγμά του συνεχίζει να ζει και θα συνεχίσει να κινητοποιεί Αμερικανούς στο μέλλον να επιδιώξουν υψηλότερους στόχους», ανακοίνωσαν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η πρώτη κυρία Μελάνια.

«Η Αμερική έχασε έναν πατριώτη και ταπεινό υπηρέτη», ανακοίνωσε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνοντας πως παρά την θλίψη οι καρδιές των Αμερικανών είναι ταυτόχρονα «γεμάτες ευγνωμοσύνη».

Θα τον θυμάμαι για την «σπουδαία, μακρά ζωή υπηρεσίας [στις ΗΠΑ], την αγάπη και την φιλία» του, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον.

Ο κ. Κλίντον, ο οποίος νίκησε τον Μπους στις εκλογές του 1992 αλλά στη συνέχεια συνδέθηκε μαζί του με βαθιά φιλία, επισήμανε ότι πάντοτε εντυπωσιαζόταν από την «έμφυτη και αυθεντική τιμιότητα» του προκατόχου του, αλλά και από την αγάπη που έτρεφε για την οικογένειά του.

Στην στήριξη που προσέφερε ο Τζορτζ Μπους στην συμμαχία των ΗΠΑ με την Ευρώπη στάθηκε στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κάνοντας λόγο για «μεγάλο ηγέτη».

Ο Τζορτζ Μπους σμίλευσε την ιστορία μετά την κατάρρευση του Σοβιετικού μπλοκ και θα μείνει στην μνήμη ως ένας από τους «αρχιτέκτονες» της εποχής μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.
Πηγή: CNN - BBC / Επιμέλεια: Δημήτρης Αϋφαντής