Δίκη για τα σκίτσα του Μωάμεθ

Τον Φεβρουάριο 2002 το Charlie Hebdo αναδημοσίευσε τα σκίτσα που είχαν πρωτοδημοσιευθεί στη Jyllands Posten της Δανίας και προκάλεσαν μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στον μουσουλμανικό κόσμο, καθώς και πρωτότυπα σκίτσα.

Μήνυση κατά του Charlie Hebdo έχουν καταθέσεις η Ενωση Ισλαμικών Οργανώσεων της Γαλλίας και το Μεγάλο Τέμενος του Παρισιού για \"δημόσια εξύβριση ομάδας ανθρώπων εξαιτίας της θρησκείας τους\".

Η Jyllands Posten αντιμετώπισε επίσης δικαστική δίωξη στη Δανία και απαλλάχθηκε των κατηγοριών, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι τα σκίτσα δεν προσβλητικά απέναντι στους μουσουλμάνους.

Η μήνυση αφορά τρία σκίτσα που δημοσιεύθηκαν στη γαλλική σατιρική εφημερίδα. Το ένα , που δημοσιεύθηκε στην πρώτη σελίδα και ανήκει στον σκιτσογράφο Καμπί, έχει τίτλο \"Ο Μωάμεθ απελπισμένος από τους φονταμενταλιστές\", όπου εμφανίζεται ο Μωάμεθ να κρατά τα κεφάλι του και να λέει: \"Είναι δύσκολο να σε λατρεύο\"\"υν ηλίθιοι\". Τα άλλα δύο σκίτσα πρωτοδημοσιεύθηκαν στην Jyllands Posten. Το ένα παριστάνει τον Μωάμεθ με τουρμπάνι-βόμβα έτοιμη να εκραγεί στο κεφάλι και το άλλο τον προφήτη υποδεχόμενο στις πύλες του παραδείσου καμικάζι λέγοντας :\"Σταματείστε, σταματείστε, μας τελείωσαν οι παρθένες\".

Η συνήγοροι υπεράσπισης της εφημερίδας θα στηριχθούν στην αρχή της ελευθερίας της έκφρασης και στο δικαίωμα στη σάτιρα και έχουν καλέσει ως μάρτυρες μεταξύ άλλων τον Φρανσουά Μπαϊρού, προεδρικό υποψήφιο της κεντρώας UDF, τον Φρανσουά Ολάντ, πρώτο γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος και την Τασλίμα Νασρίν, τη συγγραφέα από το Μπανγκλαντές που έφυγε από τη χώρα της αφού δέχθηκε απειλές για τη ζωή της από τους ισλαμιστές.

Η δίκη αυτή είναι \"υψίστης σημασίας\" για την ελευθερία της έκφρασης, δηλώνουν πενήντα προσωπικότητες που υπογράφουν κείμενο υποστήριξης της εφημερίδας.

\"Οι δημοκράτες ολόκληρου του κόσμου, ιδιαίτερα οι μουσουλμάνοι, ελπίζουν να βρουν στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γαλλία, ένα λιμάνι όπου ο λόγος δεν παρεμποδίζεται ούτε από δικτατορίες ούτε από τον φονταμενταλισμό\", αναφέρεται στο κείμενο.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: skai.gr