KOΣΜΟΣ


Κραυγή αγωνίας Τουρκοκύπριων για ισλαμοποίηση: Σε λίγο δεν θα υπάρχουμε

«Πολλοί Τουρκοκύπριοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον αυστηρότερο έλεγχο της Άγκυρας -σε συνδυασμό με τις αυταρχικές και ισλαμικές τάσεις του Ερντογάν- για το μέλλον τους, φοβούμενοι ότι ο αυξανόμενος θρησκευτικός συντηρητισμός θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για τη συμφιλίωση με τους Ελληνοκυπρίους στο νότο»

 
Κραυγή αγωνίας των Τουρκοκυπρίων για την ισλαμοποίηση των Κατεχομένων από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Συχνά λέμε στους ελληνοκύπριους: αν η λύση καθυστερήσει κι άλλο, δεν θα βρείτε Τουρκοκύπριους για να δώσετε το χέρι» αναφέρει χαρακτηριστικά στο Politico το μέλος της τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας δασκάλων Μπουράκ Μαβίς. 

«Πολλοί Τουρκοκύπριοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον αυστηρότερο έλεγχο της Άγκυρας -σε συνδυασμό με τις αυταρχικές και ισλαμικές τάσεις του Ερντογάν- για το μέλλον τους, φοβούμενοι ότι ο αυξανόμενος θρησκευτικός συντηρητισμός θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για τη συμφιλίωση με τους Ελληνοκυπρίους στο νότο» σχολιάζει το Politico, με αφορμή και τα εγκαίνια του επιβλητικού νέου τεμένους Χαλά Σουλτάν στα Κατεχόμενα. 

ÎÏοÏέλεÏμα εικÏÎ½Î±Ï Î³Î¹Î± hala sultan nicosia
Το νέο τέμενος Χαλά Σουλτάν

Όπως εξηγεί η ιστοσελίδα, η αυξανόμενη επιρροή της κυβέρνησης του Ερντογάν προβληματίζει εδώ και καιρό τους Τουρκοκύπριους, αλλά οι ανησυχίες τους ενισχύθηκαν από την περσινή κατάρρευση των πολλά υποσχόμενων διαπραγματεύσεων για επανένωση. Ελλείψει επίσημων συνομιλιών, λίγοι βλέπουν προοπτικές για ένα μέλλον εκτός της τροχιάς της Τουρκίας, δοθέντος και του γεγονός ότι το Ψευδοκράτος χρησιμοποιεί την τουρκική λίρα με συνέπεια να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

«Οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι είναι περήφανοι κοσμικοί μουσουλμάνοι, καταναλώνουν αλκοόλ και αποφεύγουν τις μαντίλες. Φοβούνται ότι η Άγκυρα θα διαβρώσει βαθμιαία τον τρόπο ζωής τους κατασκευάζοντας τζαμιά και ενθαρρύνοντας τη θρησκευτική εκπαίδευση».

«Η ανησυχία είναι ότι αυτά τα πράγματα είναι ένα βήμα προς την αλλαγή του πολιτισμού, της ταυτότητας και του κοσμικού τρόπου ζωής των Τουρκοκυπρίων» δήλωσε ο Μπουράκ Μαβίς, οποίος συμμετέχει σε εκστρατεία ενάντια στη θρησκευτική επιρροή στα σχολεία.

Το νέο τζαμί Χαλά Σουλτάν αποτελεί μέρος μιας σειράς έργων που χρηματοδοτούνται από την Τουρκία στα περίχωρα της βόρειας Λευκωσίας. Στο τζαμί βρίσκεται ένα ισλαμικό επαγγελματικό κολέγιο και ένα γυμνάσιο, ένα πανεπιστήμιο και φοιτητικές εστίες.


Τουρκοκύπρια έποικος

Οι ανησυχίες της ένωσης δασκάλων ξεπερνούν το Χαλά Σουλτάν. Διαμαρτύρονται ότι ο αριθμός των τζαμιών στη βόρεια Κύπρο ξεπερνάει τώρα τον αριθμό των σχολείων και ανησυχούν για τη διάδοση της «παράνομης» θρησκευτικής εκπαίδευσης με τη μορφή  θερινών σχολείων χωρίς άδεια ή μαθημάτων Κορανίου.

Ένα άλλο θέμα είναι τα σχολικά βιβλία, τα οποία λαμβάνουν οι Τουρκοκύπριοι από την Άγκυρα. Από τη στιγμή που η Τουρκία αποφάσισε να καταργήσει τη θεωρία του Δαρβίνου για την εξέλιξη από το πρόγραμμα σπουδών, οι Τουρκοκύπριοι σπουδαστές δεν βρίσκουν πια καμία αναφορά στον Κάρολο Δαρβίνο στα βιβλία τους.

Οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να εκφραστούν πιο ελεύθερα από τους Τούρκους πολίτες όπου πάνω από εκατό δημοσιογράφοι βρίσκονται στις φυλακές. Αλλά και στη βόρεια Κύπρο, οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο εκφοβισμό.

ÎÏοÏέλεÏμα εικÏÎ½Î±Ï Î³Î¹Î± erdogan cyprus epa
Ταγίπ Ερντογάν - Μουσταφά Ακιντζί 

Ο ακριβής αριθμός των Τούρκων μεταναστών είναι άγνωστος και παραμένει θέμα συζήτησης.  Μια απογραφή του 2006 έδειξε ότι οι γηγενείς Τουρκοκύπριοι αποτελούν περίπου το ήμισυ του πληθυσμού της βόρειας πλευράς, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία των πολιτών. Ταυτόχρονα, πολλοί Τουρκοκύπριοι έχουν μεταναστεύσει.

«Πολλοί Τουρκοκύπριοι φοβούνται ότι η ισλαμοποίηση, σε συνδυασμό με τη δημογραφική αλλαγή στα Κατεχόμενα, θα μπορούσε σύντομα να καταστήσει δυσκολότερη τη συμφιλίωση Βορρά - Νότου, ανησυχώντας ότι ο αυξανόμενος θρησκευτικός συντηρητισμός θα αποτελούσε τροχοπέδη (για λύση) μεταξύ των δύο πλευρών» σημειώνεται στην ανταπόκριση του Politico. 
 
Ευρωεκλογές 2019: Εκτιμήσεις για τις έδρες των κομμάτων ανά χώρα
Αναλυτικά τα ποσοστά και ο αριθμός των εδρών που αναμένεται να καταλάβουν τα κόμματα, με βάση εκτιμήσεις και...
27.05.2019, 09:58
Politico: Το αποτέλεσμα κρίθηκε ελλείψει κεντρικού ευρωπαϊκού αφηγήματος
Τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα είχαν την καλύτερη εμφάνισή τους στην Ουγγαρία, όπου το κυβερνών κόμμα του...
27.05.2019, 09:48
Πλήγμα για τον Μακρόν η νίκη της ακροδεξιάς Λε Πεν στις ευρωεκλογές
Η Λε Πεν εξέφρασε τη χαρά της και αποκάλεσε το αποτέλεσμα των εκλογών ως «νίκη για τον λαό». Κάλεσε τον...
27.05.2019, 09:08
Ευρωεκλογές 2019: Η ευρωφοβική επέλαση που δεν έγινε
Σύμφωνα με τις προβλέψεις που ανανεώνονταν κατά την διάρκεια της νύκτας, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παραμένει...
27.05.2019, 08:30
Κόλαφος για τον συνασπισμό της Μέρκελ το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών
Η κεντροδεξιά παράταξη της καγκελαρίου (CDU-CSU) εξασφάλισε 28,6%, το οποίο είναι το χαμηλότερο ποσοστό στην...
27.05.2019, 07:32
Ευρωεκλογές 2019 - Γερμανία: Νίκες για τους Πράσινους σε μεγάλες πόλεις
Στο Αμβούργο , οι Πράσινοι αναδεικνύονται η ισχυρότερη δύναμη αποσπώντας το 31,2 % έναντι 19,8% των...
27.05.2019, 07:27
Βραζιλία: Τουλάχιστον 15 νεκροί από επεισόδια κρατουμένων σε φυλακή
Δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Κυριακή σε επεισόδια μεταξύ φυλακισμένων σε φυλακή στην Πολιτεία...
27.05.2019, 06:48
Ευρωκλογές 2019: Πανολεθρία για το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα στη Δανία
Το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό Κόμμα του Λαού της Δανίας απώλεσε σχεδόν τη μισή δύναμή του στις...
27.05.2019, 05:45
Βρετανία: 28 έδρες μετράει το κόμμα του Φάρατζ και τρεις οι Συντηρητικοί
Το κόμμα του Brexit κέρδισε σε κάθε περιοχή, εκτός από το Λονδίνο, όπου οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες πέτυχαν...
27.05.2019, 05:29
Βέμπερ: Η άνοδος των Πρασίνων φέρνει στο επίκεντρο την πολιτική για το κλίμα
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έκρινε ότι τα...
27.05.2019, 04:29

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.