Συνερίβη αμερικανικό ελικόπτερο

Αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη στην περιοχή Τάζι,30 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης,ανακοίνωσαν ιρακινές πηγές και ο αμερικανικός στρατός ανέφερε ότι εξετάζει τις πληροφορίες.

"Διεξάγουμε έρευνες για να δούμε αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς" τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αμερικανός αντισυνταγματάρχης Τζόσλιν Αμπερλι.

Σύμφωνα με τις ιρακινές στρατιωτικές αρχές, "οι μονάδες που σταθμεύουν στην περιοχή Τάζι είδαν να πέφτει σήμερα το πρωί ένα αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο".

"Δεν γνωρίζουμε τις αιτίες της συντριβής,επειδή οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή" τόνισε ιρακινός στρατιωτικός.

Η νέα στρατηγική για το Ιράκ που εξήγγειλε στις αρχές του έτους ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους μπορεί να απαιτήσει την ανάπτυξη 35.000-48.000 ανδρών και όχι μόνο 21.500 και να κοστίσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

"Μέχρι τώρα το υπουργείο άμυνας δεν έχει αναφερθεί παρά μόνο στην ανάπτυξη μάχιμων μονάδων, όμως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις απαιτούν επίσης και σημαντικές δυνάμεις υποστήριξης", όπως εξηγείται στην έκθεση της Υπηρεσίας Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO).

Σύμφωνα με αυτήν την ανάλυση, τα τελευταία χρόνια η αναλογία ήταν 5.500 άνδρες σε υπηρεσίες υποστήριξης (επιμελητεία και άλλες) για κάθε 4.000 μάχιμους στρατιώτες. Υπολογίζοντας ότι ο αριθμός των υποστηρικτικών μονάδων μπορεί να περιοριστεί στους 3.000 άνδρες η καθεμία, η CBO εκτιμά ότι η ανάπτυξη των 21.500 μάχιμων στρατιωτών μεταφράζεται στην πραγματικότητα σε ανάπτυξη 35.000 έως 48.000 ανδρών συνολικά. Το κόστος για την ανάπτυξη 48.000 ανδρών για τέσσερις μήνες θα φτάσει τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια (9 δισεκατομμύρια αν αναπτυχθούν 35.000 άνδρες) ενώ η παραμονή τους στο Ιράκ για έναν ολόκληρο χρόνο θα στοίχιζε 27 δισεκατομμύρια (20 δισεκατομμύρια στη δεύτερη περίπτωση).

Ο στρατηγός Τζορτζ Κέισι, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, εκτιμά ωστόσο από την πλευρά του ότι η αποστολή ενισχύσεων θα προσδώσει "ευελιξία" στο διάδοχό του, στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους. Παραδέχτηκε πάντως ότι ο ίδιος επιθυμούσε την αποστολή μόνο δύο επιλέον ταξιαρχιών και όχι πέντε, όπως προβλέπει το σχέδιο του Μπους.

"Πιστεύω ότι μπορούμε να επιτύχουμε την αποστολή μας στη Βαγδάτη με λιγότερους από τόσους (στρατιώτες). Όμως οι τρεις άλλες ταξιαρχίες θα δώσουν στο στρατηγό Πετρέους μεγάλη ευελιξία", είπε ο στρατηγός, που θα είναι ο επόμενος αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, καταθέτοντας στην επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: skai.gr