Ποροσένκο: Ο Βαρθολομαίος αποφάσισε αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας

Την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας του Πατριαρχείου του Κιέβου έναντι του Πατριαρχείου της Μόσχας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέδρο Ποροσένκο στον απόηχο της άκαρπης συνάντησης Βαρθολομαίου – Κύριλλου στην Κωνσταντινούπολη.

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο του κ. Βαρθολομαίου αποφάσισε, χωρίς να λάβει υπόψη τη γνώμη της Μόσχας, ότι μπορεί να δώσει σε όλα τα κράτη το δικαίωμα να ιδρύσουν μια τοπική εκκλησία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ποροσένκο. «Και πρώτα απ' όλα είναι δικαίωμα της Ουκρανίας να δημιουργήσει τοπική εκκλησία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» πρόσθεσε. 

Από την πλευρά του, ένας εκπρόσωπος του Πατριαρχείου του Κιέβου δήλωσε στο Facebook ότι η κίνηση για την παροχή ανεξαρτησίας προχωράει. 



«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήγησε στη ρωσική αντιπροσωπεία ότι η απόφαση είχε ληφθεί και ότι οι σχετικές διαδικασίες ήταν σε εξέλιξη», έγραψε ο Αρχιεπίσκοπος Γιεβστράτι Ζόρια.

«Αν ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολεως Βαρθολομαίος, χορηγήσει αυτοκεφαλία (ανεξαρτησία) θα αναγνωρίσει τη διαίρεση (της ουκρανικής εκκλησίας) με το Πατριαρχείο της Μόσχας» σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο BBC, υπενθυμίζοντας ότι η συνάντηση Βαρθολομαίου – Κύριλλου την Παρασκευή απέβη άκαρπη. 

Σύμφωνα με το BBC, «ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ένας σθεναρός σύμμαχος του Πατριάρχη Κύριλλου, αντιτίθεται σθεναρά στον πρόεδρο Πόροσενκο. Υπάρχει σφοδρή σύγκρουση μεταξύ των ουκρανικών κυβερνητικών στρατευμάτων και των ανταρτών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία».

Πηγή: skai.gr