Ρωσία: Μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στο συνταξιοδοτικό

Χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη Ρωσία συμμετείχαν σήμερα σε διαμαρτυρίες κατά των κυβερνητικών σχεδίων για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, παρά τις πρόσφατες υποσχέσεις του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θα μετριάσει αυτό το διόλου δημοφιλές μέτρο.

Οι σημερινές διαμαρτυρίες δείχνουν πως αυτή η προτεινόμενη μεταρρύθμιση παραμένει ένα πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα για την κυβέρνηση παρά τις παραχωρήσεις που προσφέρθηκαν από τον Πούτιν σε τηλεοπτική ομιλία που εκφώνησε την Τετάρτη.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πούτιν ανέλαβε για πρώτη φορά προσωπικά την ευθύνη για τη μεταρρύθμιση και την περιέγραψε ως οικονομική αναγκαιότητα. Τελείωσε την ομιλία του ζητώντας από τον ρωσικό λαό την κατανόησή του.

Περίπου 9.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μόλις δύο χιλιόμετρα από το Κρεμλίνο, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση White Counter που καταμετρά τους συμμετέχοντες σε συγκεντρώσεις, όμως η αστυνομία της Μόσχας έκανε λόγο για 6.000 διαδηλωτές.

Πολλοί κρατούσαν κόκκινες σημαίες και πανό του κύριου οργανωτή της διαδήλωσης, του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (KPRF).

Ένα μεγάλο πανό έγραφε «Δεν εμπιστευόμαστε την Ενωμένη Ρωσία», το κυβερνών κόμμα του Πούτιν, και περιλάμβανε ένα σκίτσο που εικόνιζε μια κόκκινη γροθιά να χτυπάει τη λευκή πολική αρκούδα που είναι το λογότυπο του κόμματος του Πούτιν.

«Σήμερα πραγματοποιούμε μια πανρωσική διαμαρτυρία εναντίον αυτής της κανιβαλιστικής μεταρρύθμισης», δήλωσε απευθυνόμενος στους διαδηλωτές ο βετεράνος ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

Συνέχισε απαριθμώντας τις προτάσεις του κόμματός του για τη συγκέντρωση χρημάτων για τον κρατικό προϋπολογισμό, οι οποίες είναι επικεντρωμένες στη φορολόγηση των αποκαλούμενων ολιγαρχών της Ρωσίας, αντί της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ομιλητές εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους προς τον υποψήφιο του κόμματος στις δημοτικές εκλογές της Μόσχας, που θα πραγματοποιηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου.

Μια χωριστή συγκέντρωση στην πόλη, οργανωμένη από το κόμμα Δίκαιη Ρωσία, προσήλκυσε άλλους 1.500 ανθρώπους που διαμαρτύρονταν κατά της μεταρρύθμισης στις συντάξεις, ανακοίνωσε η αστυνομία της Μόσχας.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε όλη τη Ρωσία.

Στην Αγία Πετρούπολη, η εφημερίδα Fontanka ανέφερε ότι περίπου 1.500 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ μετέδωσε πως 1.200 συμμετείχαν σε διαδήλωση στο Νοβοσιμπίρσκ και 250 στο Βλαδιβοστόκ.

Στη Γεκατερίνμπουργκ, στα Ουράλια, περίπου 450 άνθρωποι πήραν μέρος σε διαδήλωση με την ονομασία «Τάγμα Ντροπής», στη διάρκεια της οποίας οι διαδηλωτές κρατούσαν πορτρέτα πολιτικών που εξέφρασαν υποστήριξη στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ανέφερε η τοπική εφημερίδα Nasha Gazeta.

Στον ρωσικό νότο, διαδηλώσεις έγιναν στο λιμάνι Νοβοροσιίσκ της Μαύρης Θάλασσας, στο Αστραχάν, στο Ροστόβ επί του Ντον και στις πρωτεύουσες των δημοκρατιών του Καυκάσου Καρατσάι-Τσερκεσία και Καμπαρντίνο-Μπαλκάρια, σύμφωνα με το Ιντερφάξ.

Κόσμος βγήκε επίσης στους δρόμους στη Συμφερούπολη της Κριμαίας, της χερσονήσου στη Μαύρη Θάλασσα που ανήκε στην Ουκρανία και το 2014 προσαρτήθηκε από τη Ρωσία, μετέδωσε επίσης το Ιντερφάξ.

Μια άλλη σειρά διαδηλώσεων, οργανωμένη αυτή τη φορά από τον ρώσο αντιπολιτευόμενο ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου. Τη Δευτέρα, οι αρχές έκλεισαν τον Ναβάλνι στη φυλακή για 30 ημέρες επειδή παραβίασε νόμους περί διαδηλώσεων, μια κίνηση που ο ίδιος δήλωσε πως έχει στόχο να τον εμποδίσει να ηγηθεί της προγραμματισμένης συγκέντρωσης εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ
TAGS: Ρωσία