Δοκιμή πυραύλου από τη Συρία

Η Συρία πραγματοποιήσε με επιτυχία δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου βεληνεκούς 700 χιλιομέτρων,που θα μπορούσε να απειλείσει το Ισραήλ,γράφουν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας,η δοκιμαστική εκτόξευση του συριακού πυραύλου " Scud-D" πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας και κατεγράφη από τα ραντάρ του ισραηλινού στρατού.

Ο πύραυλος " Scud-D" έχει μήκος 11 μέτρων και πλήττει τον στόχο του με μεγάλη ακρίβεια. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης,πρόκειται για έναν ρωσικής κατασκευής πύραυλο Scud που έχει βελτιωθεί χάρη στην βορειοκορεατική τεχνολογία. 

Ο παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς της Φάταχ και ο ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ σχεδιάζουν να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην ιερή μουσουλμανική πόλη της Μέκκας κατόπιν προσκλήσεως του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ανώτερος παλαιστίνιος αξιωματούχος.

"Υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στον πρόεδρο και τον Χάλεντ Μεσάαλ να συναντηθούν στη Μέκκα, πιθανόν την Τρίτη", δήλωσε ο Τζαμάλ αλ-Σομπάκι, ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στη Σαουδική Αραβία.

Στο μεταξύ, ο Αμπάς ζήτησε σήμερα να σταματήσουν "αμέσως" οι μάχες στη Γάζα ανάμεσα σε ενόπλους του κόμματός του, της Φάταχ, και των ισλαμιστών της Χαμάς.

"Καλώ όλα τα μέρη στη Γάζα να βάλουν αμέσως τέλος στις δραστηριότητες αυτές που βλάπτουν τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού", δήλωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής μιλωντας σε δημοσιογράφους στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

"Καλώ όλους τους Παλαιστινίους, όποιες κι αν είναι οι πολιτικές πεποιθήσεις τους, να βάλουν τέλος στην αιματοχυσία του παλαιστινιακού λαού", πρόσθεσε ο Αμπάς.

Στο μεταξύ, σε 17 ανήλθε ο αριθμός των Παλαιστινίων, κυρίως μελών των υπηρεσιών ασφαλείας που συνδέονται με τη Φάταχ, οι οποίοι σκοτώθηκαν μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, και σε περισσότερους από 180 οι τραυματίες από τις σφοδρές ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ένα νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από ιατρική πηγή.

Σύμφωνα με τον γιατρό Μουαουίγια Χασανεϊν, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Πέμπτη και ένδεκα σήμερα, μεταξύ των οποίων μια 38χρονη γυναίκα και δύο έφηβοι 15 και 17 χρόνων, στις συγκρούσεις που συνεχίζονται σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα σε οπαδούς της Χαμάς και της Φάταχ.

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε τα ξημερώματα από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Όχθη, όπως έγινε γνωστό από παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας.

Ο Χαμντάν Χομάν, 34 χρόνων, μέλος της υπηρεσίας ασφαλείας που λειτουργεί με τις ευλογίες της Φάταχ, του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, σκοτώθηκε όταν, καθώς έβγαινε από το αυτοκίνητό του, δέχτηκε καταιγισμό πυρών από τους Ισραηλινούς στρατιώτες. Η επίθεση έγινε στην περιοχή Μπαϊτούνια, κοντά στη Ραμάλα. Οι Ισραηλινοί συνέλαβαν άλλους τρεις Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν έδωσε πληροφορίες για το περιστατικό και απέφυγε να σχολιάσει την επίθεση.

Δύο μαχητές της Φατάχ σκοτώθηκαν στη λωρίδα της Γάζας σε συγκρούσεις με μέλη της ισλαμικής Χαμάς,ανακοίνωσαν πηγές των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι δύο μαχητές της Φατάχ ,τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν γίνει γνωστά,ανήκαν στην υπηρεσία Πληροφοριών και βρήκαν τον θάνατο σε ανταλλαγή πυρών στον καταυλισμό της Τζαμπάλιγια,κοντά στην πόλη της Γάζας.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν ότι από το πρωί έχουν εκδηλωθεί συγκρούσεις μεταξύ των δύο αντιπάλων παλαιστινιακών παρατάξεων στην Τζαμπάλιγα,την Μπέιτ Λάχια και στον κεντρικό τομέα της Γάζας.

Έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 70 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα στην Φατάχ και τη Χαμάς,παρά την εκεχειρία που επιτεύχθηκε την περασμένη Τρίτη.

Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.

Πηγή: skai.gr