Κλείσιμο

Ο Τραμπ «πάγωσε» το ταξίδι του Πομπέο στη Βόρεια Κορέα μέσω Twitter

Ξαφνικό «πάγο» στην επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Πιονγιάνγκ έβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας την απόφασή του μέσω του αγαπημένου του Twitter.  

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε ανακοινώσει την Πέμπτη ότι επρόκειτο να ταξιδέψει την επόμενη εβδομάδα στη Βόρεια Κορέα, μαζί με το νέο ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Στιβ Μπίγκαν σε μια προσπάθεια να πείσουν τη βορειοκορεατική ηγεσία να συνεχίσει τις διαδικασίες αποπυρηνικοποίησης. 

«Ζήτησα από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να μην πάει στη Βόρεια Κορέα  αυτή τη στιγμή, γιατί αισθάνομαι ότι δεν κάνουμε επαρκή πρόοδο όσον αφορά την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου» ανέφερε με μήνυμά του στο Twitter ο αμερικανός πρόεδρος.

O Nτόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το Πεκίνο για το τέλμα στη συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο: 

«Επιπρόσθετα, λόγω της πολύ σκληρότερης στάσης μας με την Κίνα, νομίζω ότι [σ.σ οι Κινέζοι] δεν βοηθούν τη διαδικασία αποπυρηνικοποίησης όπως έκαναν κάποτε (παρά τις κυρώσεις του ΟΗΕ που εφαρμόζονται)».


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, παρόλα αυτά, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ταξιδέψει στη Βόρεια Κορέα ο Μάικ Πομπέο στο «κοντινό μέλλον» προβαίνοντας σε «επίθεση φιλίας» στον Κιμ Γιονγκ Ουν, που όπως είπε, θέλει να δει «σύντομα».

«Ο υπουργός (Εξωτερικών) Πομπέο προσβλέπει στο να πάει στη Βόρεια Κορέα στο κοντινό μέλλον, πιθανότατα αφότου η εμπορική σχέση μας με την Κίνα αποκατασταθεί. Θα ήθελα να στείλω τους θερμότερους χαιρετισμούς μου και το σεβασμό μου στον πρόεδρο Κιμ. Προσβλέπω στο να τον δω σύντομα!»
ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Πηγή: skai.gr