Κλείσιμο

Nα εγκαταλείψει το κοινοβούλιο σκέφτεται ο τέως πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ δήλωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί από το κοινοβούλιο της χώρας «σύντομα», μετά την ήττα του στον αγώνα για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων, πράγμα που σημαίνει ότι η οριακή πλειοψηφία μιας έδρας της κυβέρνησης αμφισβητείται πλέον.

«Θα εγκαταλείψω το κοινοβούλιο σύντομα. Όπως έλεγα πάντα. Ήμουν σαφής για αυτό. Δεν είναι μυστικό», τόνισε ο Τέρνμπουλ σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα

Ο Σκοτ Μόρισον αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Αυστραλίας κατόπιν της παραίτησης
Τέρνμπουλ.

Ο τέως Πρωθυπουργός φέρεται πως αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω των αυξανόμενων πιέσεων που δεχόταν τόσο από τους συναδέλφους του στο κόμμα των Φιλελευθέρων, όσο και από ορισμένους υπουργούς που απώλεσαν την εμπιστοσύνη τους προς αυτόν.

Ο Μόρισον θα γίνει ο 30ός πρωθυπουργός της Αυστραλίας και ο έβδομος μέσα σε 11 χρόνια, αφού αναδείχθηκε νικητής του εσωκομματικού πολέμου, έπειτα από μια ατέρμονη μάχη που προκάλεσε βαθιά ρήγματα στους κεντροδεξιούς Φιλελεύθερους ενόψει των εκλογών του Μαΐου του 2019.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τέρνμπουλ είναι ο τέταρτος πρωθυπουργός της χώρας, τα τελευταία 10 χρόνια, που αναγκάζεται να παραιτηθεί λόγω πιέσεων από το εσωτερικό του κόμματος του.

Η θέση του Τέρνμπουλ, ο οποίος είχε και ο ίδιος ανατρέψει τον προκάτοχό του Τόνι Άμποτ τον Σεπτέμβριο του 2015, γινόταν όλο και πιο επισφαλής τις τελευταίες ημέρες.

Τελικά παραμέρισε υπέρ του Μόρισον, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει τον αρχηγό των «ανταρτών», τον Πίτερ Ντάτον.

Μολαταύτα, η νίκη του Μόρισον μένει να φανεί αν θα αλλάξει τους συσχετισμούς στο αυστραλιανό πολιτικό σκηνικό, καθώς δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι οι Εργατικοί ανοίγουν την ψαλίδα ενόψει των εκλογών της επόμενης χρονιάς.

ο απερχόμενος πρωθυπουργός, κατά την διάρκεια της τελευταίας του συνέντευξης τύπου, δήλωσε περήφανος που υπηρέτησε την χώρα του, τονίζοντας πως αγαπά την Αυστραλία και τον λαό της.


Πηγή:BBC





Πηγή: skai.gr/ΒΒC/AΜΠΕ