Εμπόριο με την ΕΕ ακόμα και χωρίς συμφωνία για το Brexit θέλει το Λονδίνο

Η βρετανική κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει εντός της ημέρας τα πρώτα από μία σειρά τεχνικών εγγράφων με συμβουλές προς επιχειρήσεις και πολίτες για το τι θα πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΕ για την επομένη του Brexit.

Η δημοσιοποίηση αυτών των εγγράφων θα συνοδευθεί από ομιλία του Υπουργού Brexit Ντόμινικ Ράαμπ στην οποία θα πει πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι διατεθειμένο να αναλάβει «μονομερείς δράσεις», εφόσον χρειαστεί, για να διατηρήσει απρόσκοπτη τη συνέχιση του εμπορίου, της έρευνας, των ροών χρηματοδότησης και των μεταφορών στα σύνορα με την ΕΕ, «ακόμα και αν οι Βρυξέλλες δεν ανταποδώσουν».

«Είμαι αισιόδοξος ότι μία καλή συμφωνία είναι ορατή και αυτό παραμένει η κορυφαία, υπερισχύουσα προτεραιότητά μας», θα πει ο Βρετανός υπουργός, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι είναι καθήκον μίας υπεύθυνης κυβέρνησης να υπάρχει ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα.

Τα τεχνικά έγγραφα, που αριθμούν συνολικά 83, θα δημοσιοποιούνται σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες. Καλύπτουν τομείς όπως η ασφάλεια αεροπλοΐας, η πυρηνική ενέργεια, οι προμήθειες φαρμάκων, τα δικαιώματα των Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας, οι οδικές μεταφορές και τα δικαιώματα των αλιέων.

Ο σκιώδης Υπουργός Brexit του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι τα τεχνικά έγγραφα για το σενάριο του ‘no deal’ δεν πρέπει να αποσπάσουν την προσοχή από τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Ο κ. Στάρμερ προειδοποίησε πως η μη επίτευξη συμφωνίας θα ήταν «καταστροφική» για τις θέσεις εργασίας, για την οικονομία και για τα σύνορα στην Ιρλανδία.

Σε μία δυνητικά σημαντική πολιτική εξέλιξη δε, ο κ. Στάρμερ δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι σε περίπτωση που η Βουλή των Κοινοτήτων απορρίψει την όποια συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit φέρει προς έγκριση η Τερέζα Μέι, «όλες οι επιλογές», συμπεριλαμβανομένου ενός νέου δημοψηφίσματος για το τι θα πρέπει να γίνει έπειτα, «θα πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι».

Μέχρι τώρα η επίσημη θέση του Εργατικού Κόμματος αναφορικά με ένα νέο δημοψήφισμα ήταν ασαφής, με τα στελέχη του κόμματος να απαντούν απλώς πως μία νέα λαϊκή ψήφος «δεν είναι η επίσημη πολιτική μας θέση».

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο