Brexit: Συμφωνία Ράαμπ με Μπαρνιέ για εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων

Σε εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση Λονδίνου-ΕΕ συμφώνησαν ο Υπουργός Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν το απόγευμα στις Βρυξέλλες και σε κοινές δηλώσεις τους τόνισαν ότι οι διαπραγματεύσεις περνούν στην τελική φάση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να βγει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, τουλάχιστον το περίγραμμα της συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση θα πρέπει να έχει σχηματιστεί έως τον προσεχή Οκτώβριο, ώστε να επικυρωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκείνου του μήνα.

Παρόλα αυτά αμφότερες οι πλευρές παραδέχονται πως παρά την πρόοδο παραμένουν ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες, οι οποίες άπτονται με διάφορους τρόπους και του μέλλοντος των συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Ο κ. Μπαρνιέ παρατήρησε πως η συμφωνία δεν πρέπει να έρθει πολύ μετά από τις αρχές Νοεμβρίου το αργότερο. Ο κ. Ράαμπ, ωστόσο, δήλωσε αισιόδοξος πως παρά τα κενά μια συμφωνία μπορεί να κλείσει έως τον Οκτώβριο.

Ο κ. Μπαρνιέ από την πλευρά του είπε πως ο ίδιος και ο κ. Ράαμπ θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται «διαρκώς» στο εξής. Σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στο θέμα της μελλοντικής συνεργασίας στην ασφάλεια, αλλά ότι η συμφωνία επί της οικονομικής σχέσης απέχει ακόμα αρκετά.

Σε ερώτηση δε από δημοσιογράφο απέρριψε την κατηγορία πως η ΕΕ δεν έχει μετακινηθεί από τις θέσεις της, σε αντίθεση με το Λονδίνο, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατή η μετακίνηση από θέσεις βασικών αρχών που διέπουν τη λειτουργία της ΕΕ.

Επανέλαβε για ακόμα μία φορά πως η οποιαδήποτε συμφωνία με τη Βρετανία θα πρέπει να σέβεται τους κανόνες της ενιαίας αγοράς.

Σε ο,τι αφορά το ενδεχόμενο μη συμφωνίας, ο κ. Μπαρνιέ είπε ότι η ΕΕ δεν εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά πρέπει να είναι προετοιμασμένη. 

Την Πέμπτη η βρετανική κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει μια πρώτη σειρά τεχνικών εγγράφων που αναμένεται να αναφέρονται και στις προετοιμασίες για το απευκταίο σενάριο του 'no deal'.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο