Κλείσιμο

Τσαβούσογλου: Ο Τραμπ συντηρεί την κόντρα με Τουρκία για εκλογικό κέρδος

Αιχμές εναντίον της κυβέρνησης Τραμπ ότι συντηρεί εσκεμμένα την αντιπαράθεση με την Τουρκία ώστε να την αξιοποιήσει πολιτικά στις επικείμενες εκλογές για το Κογκρέσο άφησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Φαίνεται πως οι ΗΠΑ δεν θέλουν να λυθούν αυτά τα προβλήματα. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα θέματα στις εκλογές», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον σέρβο ομόλογό του, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Hurriyet.

Αιχμή της κόντρας μεταξύ των δύο NATOϊκών συμμάχων είναι ο πάστορας Άντριου Μπράνσον, που κρατείται επί 22 μήνες στην Τουρκία, και αποτελεί σημαντικό θέμα για την θρησκευτική δεξιά του Ρεπουμπλικανικού κόμματος δύο μήνες πριν τις εκλογές της 6 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, τα ανοιχτά μέτωπα μεταξύ των δύο εταίρων υπερβαίνουν την κράτηση του αμερικανού πάστορα. Πηγάζουν, μεταξύ άλλων, από την στήριξη που έχουν παράσχει οι Ηνωμένες Πολιτείες σε κούρδους μαχητές στην Συρία, την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 και την αμερικανική έρευνα σε βάρος της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank για παράκαμψη των κυρώσεων στο Ιράν.

Υπό την σκιά των αμερικανικών προειδοποιήσεων πως η κράτηση Μπράνσον θα επιφέρει νέες κυρώσεις ο κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι προτιμά να απειλεί τους εταίρους της, ενώ αντίθετα η τουρκική πλευρά επιδιώκει την επίλυση προβλημάτων και αντιτίθεται στην λογική των επιβολών.

Άφησε να εννοηθεί πως οι πολίτες των ΗΠΑ μπορεί να τιμωρήσουν τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο για την στάση του, λέγοντας ότι ο ίδιος ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να απαντήσει στην στάση Τραμπ.

Η Άγκυρα, τόνισε, δεν καμία διαφορά με τους αμερικανούς πολίτες οι οποίοι – όπως εκτίμησε – «έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα».

Τις προηγούμενες ημέρες ο τούρκος ΥΠΕΞ είχε υποστηρίξει ότι οι διαφωνίες με τις ΗΠΑ μπορούν να λυθούν εύκολα, αλλά μόνον εφόσον η κυβέρνηση Τραμπ αλλάξει νοοτροπία. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν καταγγέλλει ότι η Τουρκία δέχεται οικονομικό πόλεμο.

Την Παρασκευή το εφετείο της Σμύρνης
απέρριψε το νεότερο αίτημα για απελευθέρωση του κ. Μπράνσον, μολονότι το προηγούμενο βράδυ ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μανούτσιν είχε προειδοποιήσει ότι η Αμερική είναι έτοιμη να επιβάλει «γρήγορα» περαιτέρω κυρώσεις.

Αντιδρώντας στην απόφαση του εφετείου ο κ. Τραμπ είπε πως η Τουρκία αποτελεί πρόβλημα επί πολύ καιρό και δεν έχει φερθεί σαν φίλος στις ΗΠΑ. Επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα μείνει άπραγη.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Τουρκίας που βρίσκονται στην δικαιοδοσία τους.
Πηγή: skai.gr