Υπό όρους εκεχειρία με τους Ταλιμπάν πρότεινε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν

Υπό όρους εκεχειρία με τους Ταλιμπάν με αφορμή τους εορτασμούς του Κουρμπάν Μπαϊράμ πρότεινε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι, καθιστώντας σαφές πως η κατάπαυση πυρός θα ισχύσει μόνον εάν οι ισλαμιστές αντάρτες δεχτούν να διακόψουν τις εχθροπραξίες.

Η υπό όρους εκεχειρία θα αρχίσει αύριο Δευτέρα και θα διαρκέσει έως την επέτειο της γέννησης του προφήτη Μωάμεθ, η οποία φέτος γιορτάζεται στις 20 Νοεμβρίου, σύμφωνα με αναρτήσεις του κ. Γκάνι στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Μιλώντας παράλληλα κατά την τελετή για την 99η επέτειο από την ανεξαρτητοποίηση του Αφγανιστάν, ο κ. Γκάνι υπογράμμισε πως η ειρηνευτική πρωτοβουλία «δεν μπορεί να είναι μονομερής» και κάλεσε τους Ταλιμπάν να σεβαστούν τις επιθυμίες του αφγανικού λαού.

Το άνοιγμα Γκάνι έρχεται στον απόηχο των άκρως αιματηρών μαχών ανάμεσα στον τακτικό στρατό και τους Ταλιμπάν για τον έλεγχο της κεντρικής πόλης Γκάζνι.

Η ηγεσία των Ταλιμπάν δεν έχει ακόμα απαντήσει στην πρόταση της Καμπούλ.

Τον Ιούνιο οι ισλαμιστές μαχητές δέχτηκαν την πρόταση Γκάνι για τριήμερη εκεχειρία κατά την γιορτή Είντ αλ-Φιτρ, όμως απέρριψαν την ιδέα για παράτασή της.
Πηγή: skai.gr