Εκδόθηκε στην Αίγυπτο, μετά από μεγάλη διαμάχη, ο αεροπειρατής της Λάρνακας

Στην πατρίδα του εκδόθηκε, μετά από παρατεταμένη δικαστική μάχη, ο Αιγύπτιος αεροπειρατής Σεΐφ Ελντίν Μουσταφά, ο οποίος τον Μάρτιο του 2016 υποχρέωσε πτήση της εταιρείας EgyptAir να προσγειωθεί στην Λάρνακα.

Ο 61χρονος παραδόθηκε στις αιγυπτιακές Αρχές αργά το Σάββατο, μέσω της Interpol, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης της Λευκωσίας.

Το Κάιρο είχε ζητήσει την έκδοση του Μουσταφά λίγο μετά την σύλληψή του, όμως ο αεροπειρατής υποστήριξε ότι δεν θα έχει δίκαιη δίκη κι ότι υπάρχει κίνδυνος βασανισμού του.

Ο Μουσταφά αρχικά εξάντλησε κάθε ένδικο μέσο που διέθετε στην Κύπρο και στη συνέχεια προσέφυγε τρεις φορές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, δίχως αποτέλεσμα, με συνέπεια τελικά να δεχτεί την έκδοσή του στην πατρίδα του.

Ο 61χρονος χρησιμοποίησε γιλέκο που δήθεν έφερε εκρηκτικά ώστε να ανακατευθύνει πτήση μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Καΐρου προς την Λάρνακα.

Έπειτα από έξι ώρες διαπραγματεύσεων η κρίση έληξε ειρηνικά, αφότου οι 72 επιβαίνοντες αφέθηκαν ελεύθεροι και ο ίδιος παραδόθηκε.

Ο Μουσταφά υποστήριξε ότι δεν ήθελε να βλάψει οποιονδήποτε κι ότι πρόθεσή του ήταν να εκθέσει το «φασιστικό» καθεστώς – όπως το αποκάλεσε – του αιγύπτιου προέδρου αλ-Σίσι. Ισχυρίστηκε δε ότι επιδίωξή του ήταν η απελευθέρωση 63 γυναικών αντιφρονούντων που κρατούνταν στις αιγυπτιακές φυλακές.

Οι εισαγγελείς ωστόσο αντέτειναν πως ο Μουσταφά ομολόγησε πως πραγματικός σκοπός του ήταν η επανένωση με την οικογένειά του στην Κύπρο, με την οποία είχε κάκιστες σχέσεις και δεν είχε δει επί δυόμισι δεκαετίες.

Ο αεροπειρατής ισχυρίστηκε πως η εν λόγω ομολογία ήταν πλαστή και δημοσιεύτηκε ώστε να απαξιωθεί η προσπάθειά του.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Κύπρος