Μήνυμα στήριξης στην Τουρκία από την Κίνα

Μήνυμα στήριξης στην Τουρκία έστειλε η Κίνα, υπό την σκιά των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα, οι οποίες έχουν οξυνθεί από την αντιπαράθεση της Άγκυρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την οποία εξέφρασε την πεποίθηση πως η τουρκική πλευρά θα ξεπεράσει τις «προσωρινές δυσκολίες» και θα πετύχει σταθερή ανάπτυξη.

Όπως ανακοίνωσε το κινεζικό ΥΠΕΞ, ο κ. Γουάνγκ είπε πως το Πεκίνο στηρίζει τις προσπάθειες της Άγκυρας να «διαφυλάξει την εθνική ασφάλεια, σταθερότητα και οικονομικο-κοινωνική ανάπτυξη».

Δεν αναφέρθηκε ευθέως στις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες στους τούρκους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών για την κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον ή στις πιέσεις που έχει προκαλέσει στην συναλλαγματική αξία της τουρκικής λίρας.

Αντ’ αυτού, ο κ. Γουάνγκ ανέφερε πως η Κίνα είναι διατεθειμένη να εργαστεί από κοινού με την Τουρκία ώστε να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Πέραν της αντιπαράθεσης με την Τουρκία, η αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ βρίσκεται σε μεγάλη εμπορική κόντρα με την Κίνα.

Έχει ήδη επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς σε κινεζικές εξαγωγές αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ σχεδιάζει περαιτέρω ποινές σε εμπορεύματα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων.
Πηγή: skai.gr