Φυλάκιση έως έξι μήνες ζητά ο Μούλερ για τον Παπαντόπουλος

Φυλάκιση έως έξι μηνών πρότεινε ο ειδικός σύμβουλος Ρόμπερτ Μούλερ για τον ελληνικής καταγωγής σύμβουλο της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζορτζ Παπαντόπουλος, ο οποίος έχει ομολογήσει ότι είπε ψέματα στους πράκτορες που ερευνούν ρωσικές παρεμβάσεις στις εκλογές του 2016.

Σε υπόμνημα προς τον δικαστή ο κ. Μούλερ, αναφέρει πως η προτεινόμενη ποινή είναι «πρέπουσα και κατάλληλη» και σημειώνει το έγκλημα του Παπαντόπουλος ήταν «σοβαρό» διότι έβλαψε την έρευνα σχετικά με την ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές κάλπες.

Ο νεαρός σύμβουλος, ο οποίος δήλωσε ειδικός σε θέματα ενέργειας, παραδέχτηκε τον περασμένο Οκτώβριο ότι δεν είπε την αλήθεια στους ερευνητές του FBI για επαφές που είχε με αλλοδαπούς που ενδέχεται να λειτουργούσαν ως μεσάζοντες για λογαριασμό ρώσων αξιωματούχων.

Ένα από τα πρόσωπα με τα οποία μιλούσε ο Παπαντόπουλος ήταν ένας ακαδημαϊκός με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος είχε δηλώσει πως η Μόσχα διαθέτει «βρώμα» σε βάρος της Δημοκρατικής υποψηφίου για την προεδρία, Χίλαρι Κλίντον.

Η ψευδορκία έλαβε χώρα στις 27 Ιανουαρίου, όταν η έρευνα βρισκόταν στα πρώτα στάδιά της και λαμβάνονταν σημαντικές αποφάσεις για την πορεία της, αναφέρει στο υπόμνημα ο ειδικός σύμβουλος.

Η ποινή του Παπαντόπουλος είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθεί στις 7 Σεπτεμβρίου.

Στο υπόμνημά του ο κ. Μούλερ αναφέρει πως ο σύμβουλος δεν συνεργάστηκε πλήρως με τις Αρχές, προσφέροντας πληροφορίες μόνον αφότου οι ερευνητές φανέρωσαν πως είχαν απτές αποδείξεις για τις επικοινωνίες του.

Ο Παπαντόπουλος είναι ένα από τρία πρώην μέλη της καμπάνιας Τραμπ που έχουν παραδεχτεί ότι είπαν ψέματα στην ομάδα Μούλερ, μαζί με τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν και τον πρώην υποδιευθυντή της εκστρατείας, Ρίτσαρντ Γκέιτς.
Πηγή: skai.gr