Νέο «όχι» της Τουρκίας για απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον

Απορρίφθηκε εκ νέου από την τουρκική Δικαιοσύνη το αίτημα για απελευθέρωση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον από κατ’ οίκον περιορισμό, όμως δήλωσε ο δικηγόρος του.

Η απόφαση του εφετείου της Σμύρνης μπορεί να ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή νέων κυρώσεων από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες έχουν επανειλημμένα ζητήσει την απελευθέρωση του πάστορα.

Η Ουάσιγκτον έχει ήδη «παγώσει» περιουσιακά στοιχεία των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Άγκυρας, ενώ χθες Πέμπτη ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μανούτσιν κατέστησε σαφές πως θα υπάρξουν νέες ποινές εάν ο κ. Μπράνσον δεν αφεθεί ελεύθερος «γρήγορα».

Η παράταση της κράτησης Μπράνσον σε συνδυασμό με τις προειδοποιήσεις Μανούτσιν έχουν προκαλέσει νέα αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας στις αγορές συναλλάγματος, μετά από τέσσερις ημέρες ανάκαμψης από το ιστορικό χαμηλό όπου κατρακύλησε τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ο πάστορας, που ζει επί δύο δεκαετίες στην Τουρκία, κατηγορείται για υποστήριξη των επίδοξων πραξικοπηματιών το 2016, για σχέσεις με κούρδους αντάρτες και για κατασκοπεία. Κρατείται επί 22 μήνες ενώ ο ίδιος αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Τα ξημερώματα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέβασε εκ νέου τους τόνους στην αντιπαράθεση των δύο NATOϊκών συμμάχων, γράφοντας στο Twitter πως οφείλει να ζητήσει από τον κ. Μπράνσον να εκπροσωπήσει την Αμερική ως «σπουδαίος πατριώτης όμηρος».

Η υπόθεση Μπράνσον έχει και πολιτική διάσταση για την κυβέρνηση Τραμπ, καθώς ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο έχει κινητοποιήσει την θρησκευτική δεξιά του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Τον προηγούμενο μήνα ο κ. Μπράνσον μεταφέρθηκε από την φυλακή σε κατ' οίκον περιορισμό για λόγους υγείας, όμως η δίκη του συνεχίζεται και είναι προγραμματισμένο να ξαναρχίσει στις 12 Οκτωβρίου.
Πηγή: skai.gr