Απάντηση Άγκυρας στον Τραμπ: Θα απαντούμε στις κυρώσεις με κυρώσεις

Ευθεία απάντηση στις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για νέες κυρώσεις στην Τουρκία («περικοπές») έδωσε η Άγκυρα λίγες ώρες αργότερα, διαμηνύοντας ότι θα απαντήσει στις (νέες) αμερικανικές κυρώσεις με (νέες) κυρώσεις. 

«Η Τουρκία ανταποκρίθηκε αναλόγως στις κυρώσεις των ΗΠΑ βάσει των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και θα συνεχίσει να το πράττει», δήλωσε χαρακτηριστικά την Παρασκευή η υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας Ρουχσάρ Πεκτσάν. 

Όπως προκύπτει από τη δήλωση του Πεκτσάν, η Άγκυρα δείχνει διάθεση να συντηρήσει την αντιπαράθεση με τον Τραμπ, προειδοποιώντας με τη σειρά της για νέες κυρώσεις. 

Σημειώνεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν κατέστησε σαφές τι εννοούσε με τον όρο «περικοπές».

Μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Αλμπαϊράκ, για αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική, η τουρκική λίρα ενισχύεται την Παρασκευή στο 5,80 ανά δολάριο, άνοδος περίπου 0,4% έναντι του αμερικανικού νομίσματος. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή διπλασίασε τους δασμούς για τον τουρκικό χάλυβα και αλουμίνιο, ενώ επέβαλε και κυρώσεις στους τούρκους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Η τουρκική κυβέρνηση απάντησε με δικές της κυρώσεις, αυξάνοντας έως και 140% τους δασμούς σε αμερικανικό αλκοόλ, καπνό, ρύζι και καλλυντικά την Τετάρτη, ενώ επέβαλε ανάλογες κυρώσεις στους αμερικανούς υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών. 



Πηγή: skai.gr