Γένοβα: Η διαχειρίστρια εταιρεία της γέφυρας στο στόχαστρο της κυβέρνησης

Στο στόχαστρο της ιταλικής κυβέρνησης έχει βρεθεί η εταιρεία που διαχειριζόταν την γέφυρα που κατέρρευσε στην Γένοβα, παρασέρνοντας στον θάνατο τουλάχιστον 39 ανθρώπους.

Ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε, ο οποίος κήρυξε την περιοχή της Γένοβας σε 12μηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δήλωσε πως η Ρώμη θα ακυρώσει την ανάθεση της διαχείρισης στην Autostrade προτού καν ολοκληρωθεί η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας.

Παραίτηση των ηγετικών στελεχών της Autostrade ζήτησε ο υπουργός Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι, προσθέτοντας μάλιστα πως το υπουργείο του έχει εκκινήσει διαδικασίες για αφαίρεση διαχειριστικών αδειών της εταιρείας λόγω «σοβαρών λαθών» που έχουν εντοπιστεί.

Προανήγγειλε δε πρόστιμα έως και 150 εκατομμυρίων ευρώ για την Autostrade, που είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής διοδίων στην Ιταλία και δραστηριοποιείται και στο εξωτερικό.

Η εταιρεία από την πλευρά της αντέτεινε ότι έχει τηρήσει όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την παραχώρηση της γέφυρας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να το αποδείξει.

Πιο σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο, υποστηρίζοντας πως η Autostrade δεν είχε επενδύσει αρκετούς πόρους για την συντήρηση της γέφυρας Μοράντι, η οποία είχε εγκαινιαστεί το 1967 αλλά είχε επισκευαστεί πριν δύο χρόνια.

«Αντί να επενδύσουν χρήματα για συντήρηση, μοιράζονται τα κέρδη και για αυτό η γέφυρα πέφτει», είπε ο κ. ντι Μάιο, ο οποίος ηγείται του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, ενώ άφησε υπόνοιες για «μαύρες» χρηματοδοτικές σχέσεις ανάμεσα σε επιχειρήσεις και προηγούμενες κυβερνήσεις.

Σε παραπλήσιο μήκος κύματος κινήθηκε ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος κατηγόρησε τον ιδιωτικό τομέα ότι έχει αποκομίσει δισεκατομμύρια σε κέρδη αλλά δεν έχει διαθέσει τα ποσά που απαιτούνταν για να φροντίσει τις υποδομές που διαχειρίζεται.

Χθες πάντως ο κ. Σαλβίνι είχε αφήσει αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας που προκρίνει, λέγοντας πως διαφορετικά η Ρώμη θα μπορούσε να διαθέτει πόρους για τις υποδομές της.

Επισήμως ο απολογισμός ανέρχεται σε 39 νεκρούς, αν και εισαγγελέας δήλωσε νωρίτερα στην δημόσια τηλεόραση RAI ότι υπάρχουν πληροφορίες για 42 ή και περισσότερους νεκρούς.

Εν τω μεταξύ, οι Αρχές εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να κατεδαφίσουν δεκάδες σπίτια που βρίσκονται στην γέφυρα, που θα σημαίνει ότι περίπου 630 άνθρωποι θα κληθούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μεταφερθούν σε προσωρινή στέγη.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ιταλία