Η Τουρκία αποφυλακίζει και τον τοπικό επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας

Την αποφυλάκιση του Τανέρ Κιλίτς, του επικεφαλής του τοπικού βραχίονα της Διεθνούς Αμνηστίας, αποφάσισε η τουρκική Δικαιοσύνη, όπως ανακοίνωσε ο νέος γενικός γραμματέας του οργανισμού.

Η διαρροή για την αποφυλάκιση Κιλίτς στον απόηχο της αποφυλάκισης των δύο ελλήνων στρατιωτικών αλλά και λίγες ώρες αφότου η Τουρκία απέρριψε εκ νέου την αίτηση για απελευθέρωση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Η κράτηση Μπράνσον έχει συμβάλει στην απότομη επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον και στην αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας

Ο κ. Κιλίτς συνελήφθη μαζί με δέκα ακόμα ακτιβιστές το 2017 με την κατηγορία ότι υποστήριζαν τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Ήταν ο μοναδικός από τους 11 συλληφθέντες που παρέμενε προφυλακισμένος επί 14 μήνες. Η τουρκική Δικαιοσύνη είχε αποφασίσει την αποφυλάκισή του στις αρχές του έτους, όμως αιφνιδιαστικά διατάχτηκε νέα σύλληψή του λίγες ώρες αργότερα.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επικρίνει την Άγκυρα για την σύλληψη και την κράτηση Κιλίτς.

Ο νέος γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας εξέφρασε την χαρά του με την απόφαση αποφυλάκισης του κ. Κιλίτς, όμως εξέφρασε την «οργή» της οργάνωσης για τις «αβάσιμες κατηγορίες» σε βάρος και των 11 ακτιβιστών που ακόμα δεν έχουν αποσυρθεί.
Πηγή: skai.gr