Τραβά το σχοινί ο Ερντογάν: Θα μποϊκοτάρουμε αμερικανικά ηλεκτρονικά αγαθά

Τραβάει το σχοινί ο Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η χώρα του θα μποϊκοτάρει αμερικανικές ηλεκτρονικές συσκευές εν μέσω κλιμακούμενης διπλωματικής διαμάχης με την κυβέρνηση Τραμπ.

«Θα εφαρμόσουμε μποϊκοτάζ σε βάρος των αμερικανικών ηλεκτρονικών προϊόντων. Αν αυτοί έχουν iPhones, υπάρχουν Samsung από την άλλη πλευρά» απείλησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

«Δεν αποφεύγουν τη χρήση της οικονομίας ως όπλο εναντίον μας… Τα ίδια (επιχείρησαν) επίσης στη διπλωματία, στο στρατό… Επιχείρησαν κοινωνική και πολιτική αστάθεια» υποστήριξε.

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ακόμη ότι η τουρκική κυβέρνηση λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την οικονομία, εν μέσω διολίσθησης της λίρας, η οποία επιτείνεται από τη διαμάχη με την Ουάσινγκτον, αλλά είναι σημαντικό να τηρηθεί μια σταθερή πολιτική στάση. Η μετάβαση σε ξένο νόμισμα θα σήμαινε ότι ενδίδουμε στον εχθρό δήλωσε δε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Προηγήθηκε τελεσίγραφο – ψυχρολουσία του Ντόναλντ Τραμπ προς τον Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα. Οι ΗΠΑ διεμήνυσαν στον τούρκο πρέσβη στην Ουάσιγκτον ότι «δεν έχουν τίποτε άλλο να διαπραγματευτούν» εώς ότου απελευθερωθεί ο πάστορας Μπράνσον.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ο πρόεδρος Τραμπ διέταξε το διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές τουρκικού χάλυβα και αλουμινίου σε μια ήδη εξασθενημένη τουρκική οικονομία.  Τη Δευτέρα εξάλλου, υπογράφηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ ο αμυντικός προϋπολογισμός του 2019, που αναστέλλει την «παράδοση» (delivery) των μαχητικών F-35 στην Τουρκία, εν μέσω της κρίσης στην σχέση των δύο χωρών.

Ως μια χώρα σε κατάσταση πολιορκίας περιέγραψε τη Δευτέρα την Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.«Οι ΗΠΑ προσπαθούν να μαχαιρώσουν την Τουρκία πισώπλατα» ισχυρίστηκε. 

Κάλεσμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αυστηροποιήσει τη δημοσιονομική πολιτική της Τουρκίας απηύθυναν πάντως την Τρίτη  κορυφαίες επιχειρηματικές και βιομηχανικές ενώσεις της χώρας, την ώρα που η τουρκική οικονομία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. 
Πηγή: skai.gr