Μέτρα υπεράσπισης στις αγωγές βετεράνων της ΕΟΚΑ παίρνει το Λονδίνο

Επιστολές σε απόστρατους Βρετανούς στρατιωτικούς που υπηρέτησαν στην Κύπρο την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα 1955-1959 έχουν στείλει νομικοί της βρετανικής κυβέρνησης, ρωτώντας τους κατά πόσο θυμούνται «οτιδήποτε ανάγωγο» στη συμπεριφορά των συναδέλφων τους.

Τις επιστολές αποκαλύπτει η Daily Express, σημειώνοντας ότι συνδέονται με την εν εξελίξει δικαστική εξέταση στο Λονδίνο των αγωγών που έχουν καταθέσει 34 βετεράνοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ κατά του βρετανικού κράτους. Οι αγωγές με στόχο αποζημιώσεις και ηθική δικαίωση αφορούν τα βασανιστήρια που οι Κύπριοι αγωνιστές υπέστησαν την περίοδο εκείνη.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στην περίπτωση του 83χρονου σήμερα πρώην επιλοχία του Βασιλικού Τάγματος Ασυρματιστών Σαμ Μπέντγουελ, ο οποίος έλαβε την επιστολή από δικηγόρους των Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών.

Η επιστολή αναφέρει ότι οποιαδήποτε συνδρομή στην έρευνα θα είναι «εντελώς εμπιστευτική» και εθελοντική.

Ο κ. Μπέντγουελ δηλώνει στην Express ότι πρόκειται για «γελοία» κίνηση και ότι το μόνο που είχε δει στην Κύπρο ήταν «υποδειγματική εκτέλεση» των καθηκόντων των Βρετανών στρατιωτών «υπό πολύ αντίξοες συνθήκες».

Ο ίδιος επικρίνει το αίτημα των Κυπρίων αγωνιστών για αποζημιώσεις, λέγοντας ότι τέτοιου είδους κινήσεις θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια εφόσον υπήρχε κάτι μεμπτό στη διαγωγή των Βρετανών στρατιωτών. 

«Μου φαίνεται ότι κάποιος τους παρακινεί και η κυβέρνησή μας το δέχεται. Είναι δύσκολο να το πιστέψω», δηλώνει ο Βρετανός απόστρατος αξιωματικός.

Την αντίθεσή του με τις επιστολές και με το δικαστικό αίτημα των Κυπρίων αγωνιστών εκφράζει και ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Κοινοτήτων Τζούιν Λιούις: «Είναι εντελώς εξωφρενικό η κυβέρνηση να προβαίνει σε μια τέτοια παρελκυστική τακτική τόσα χρόνια μετά από τα γεγονότα. Για να εξεταστεί κάτι τέτοιο χρειάζεται να υπάρχουν συντριπτικές αποδείξεις ενοχής στο παρελθόν και μία λογική εξήγηση γιατί το ζήτημα εξετάζεται μόλις τώρα».

Την οργή τους εκφράζουν και άλλοι βετεράνοι Βρετανοί στρατιώτες, με έναν να χαρακτηρίζει την ΕΟΚΑ «αδίστακτο εχθρό» και τα μέλη της «τρομοκράτες που δεν ήξερες ποιοι είναι».

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης σημειώνει στην εφημερίδα ότι η υπόθεση αφορά αίτημα αποζημίωσης και όχι ποινικές ευθύνες. Προσθέτει ότι οι επιστολές υπάγονται στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας της νομικής άμυνας της βρετανικής κυβέρνησης. 

Αποκαλύπτει δε ότι αναγνωρίζοντας τις ανησυχίες απόστρατων Βρετανών αξιωματικών, ο Υπουργός Άμυνας δημιούργησε πρόσφατα ειδική ομάδα που ασχολείται με αυτή τη σημαντική υπόθεση.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο