Ερντογάν: Ό,τι δεν πέτυχαν με το πραξικόπημα το επιχειρούν μέσω της λίρας

Στην ρητορική υψηλών τόνων επιμένει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καταγγέλλοντας εκ νέου ότι η Άγκυρα έχει γίνει στόχος «οικονομικού πολέμου» και προειδοποιώντας την Ουάσιγκτον ότι η Τουρκία μπορεί να επαναπροσανατολιστεί στρατηγικά.

«Προσπαθούν να πετύχουν με τα λεφτά αυτό που δεν κατόρθωσαν με προκλήσεις και πραξικοπήματα», είπε ο κ. Ερντογάν στην Τραπεζούντα, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ουσιαστικά παρουσιάζοντας την κατάρρευση της τουρκικής λίρας ως συνέχεια προσπαθειών ανατροπής του.

Με την λίρα να έχει υποχωρήσει βαθιά έναντι του δολαρίου από τις αρχές της εβδομάδας, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι οι πιέσεις στις ισοτιμίες είναι μια συνωμοσία σε βάρος του τουρκικού λαού, αν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα δεν θα υποκύψει.

Επανέλαβε την έκκλησή του προς τους συμπατριώτες του να πουλήσουν ευρώ και δολάρια για να ενισχύσουν την λίρα, η οποία έχει χάσει από την αρχή του χρόνου περίπου το 40% της αξίας της.

Στρέφοντας τα βέλη του εμμέσως πλην σαφώς εναντίον του αμερικανού προέδρου Τραμπ, ο κ. Ερντογάν είπε πως η Άγκυρα θα προσανατολιστεί σε «νέες αγορές, νέες επιχειρηματικές συνεργασίες και νέες συμμαχίες» ως απάντηση σε αυτούς που «έχουν εξαπολύσει εμπορικό πόλεμο σε όλες τις χώρες του κόσμου».

Το νέο μήνυμα ήλθε στον απόηχο του άρθρου που υπέγραψε ο τούρκος πρόεδρος στους «New York Times», όπου άφησε να εννοηθεί πως η αμερικανο-τουρκική συμμαχία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Τόνισε δηκτικά πως η Άγκυρα μπορεί κάλλιστα να αποχαιρετίσει εταίρους που είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν την στρατηγική συνεργασία διάρκειας 50 ετών με την Τουρκία ώστε να ευνοήσουν τρομοκρατικές οργανώσεις.

Οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο NATOϊκούς συμμάχους έχουν επιδεινωθεί απότομα τους τελευταίες μήνες, με αιχμή την κράτηση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον επί 22 μήνες με κατηγορίες για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ο κ. Ερντογάν είπε στους συγκεντρωμένους οπαδούς του πως οι ΗΠΑ είχαν θέσει διορία στην Τουρκία την περασμένη Τετάρτη για την απελευθέρωση του πάστορα, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον απείλησε με κυρώσεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε πράγματι οικονομικές κυρώσεις σε δύο τούρκους υπουργούς για την υπόθεση Μπράνσον. Την Παρασκευή, ενώ η λίρα κατρακυλούσε, ο κ. Τραμπ την «βύθισε» περαιτέρω προαναγγέλλοντας διπλασιασμό των αμερικανικών δασμών στις τουρκικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Τόσο ο πάστορας όσο και η αμερικανική κυβέρνηση απορρίπτουν κατηγορηματικά τις κατηγορίες.
Πηγή: skai.gr