ΕΕ σε Σαουδική Αραβία: Δώστε διευκρινίσεις για την κράτηση των ακτιβιστριών

Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ της Οτάβα  προκάλεσε η καναδοσαουδαραβική ρήξη, με άγνωστη έως στιγμής την αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας. 

Η ΕΕ κάλεσε το Ριάντ να αποσαφηνίσει τις συνθήκες που αφορούν την κράτηση ακτιβιστριών που αγωνίζονται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η ΕΕ εμπλέκεται εποικοδομητικά με τις σαουδαραβικές αρχές για  τη διευκρίνιση των συνθηκών γύρω από τις συλλήψεις υπερασπιστριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία, ιδίως όσον αφορά τις συγκεκριμένες κατηγορίες εναντίον τους» δήλωσε το Σάββατο το απόγευμα η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ  Φεντερίκα Μογκερίνι. 

«Έχουμε τονίσει τη σημασία του ρόλου των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ομάδων της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία μεταρρύθμισης που επιδιώκει το Βασίλειο καθώς και τη σημασία του σεβασμού των κανόνων δίκαιης διαδικασίας για όλους τους συλληφθέντες» διεμήνυσε δε η Μογκερίνι.

Νωρίτερα το Σάββατο, η Μογκερίνι και η καναδή υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ, συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και σε άλλους τομείς κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας.

Σημειώνεται ότι ο Καναδάς κατήγγειλε τη σύλληψη και τη φυλάκιση ακτιβιστριών και ακτιβιστών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το σαουδαραβικό βασίλειο, προς κατάπληξη πολλών, απάντησε τη  Δευτέρα με πρωτοφανείς κυρώσεις: Την απέλαση του πρέσβη του Καναδά στο Ριάντ, την ανάκληση του δικού του πρέσβη στην Οτάβα, και το πάγωμα όλων των διμερών εμπορικών σχέσεων, καθώς και μια σειρά άλλων μέτρων (απομάκρυνση των σαουδαράβων ασθενών σε καναδικά νοσοκομεία, τερματισμός της εκπαίδευσης σαουδαράβων ιατρών σε κέντρα του καναδικού συστήματος υγείας, αναστολή της φοίτησης σαουδαράβων σε καναδικά πανεπιστήμια, αναστολή αεροπορικών πτήσεων...). 

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός του Καναδά ο Τζάστιν Τριντό ξεκαθάρισε ότι, παρά τις σημαντικές κυρώσεις, η κυβέρνησή του δεν προτίθεται επ' ουδενί να ζητήσει συγγνώμη από τη Σαουδική Αραβία απορρίπτοντας σχετικό κάλεσμα του υπουργού Εξωτερικών του Βασιλείου, Άντελ Αλ Τζουμπέιρ.

«Οι Καναδοί περιμένουν η κυβέρνησή μας να μιλάει δυνατά, καθαρά και ευγενικά για την ανάγκη να γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, στον Καναδά και σε όλο τον κόσμο, και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», επισήμανε ο Τριντό. 

Η κυβέρνηση του Καναδά ζήτησε πάντως συμβουλές και υποστήριξη από επιλεγμένους συμμάχους της, όπως η Γερμανία και η Σουηδία, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αποκλιμακώσει την κρίση δήλωσε την Πέμπτη πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση. Κατά την πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, η Κρίστια Φρίλαντ συζήτησε το θέμα με τον γερμανό ομόλογό της Χάικο Μάας και με τη σουηδή ομόλογό της Μάργκοτ Βάλστρεμ.

Η Γερμανία και η Σουηδία επίσης βρέθηκαν αντιμέτωπες τα τελευταία χρόνια με την οργή του Ριάντ διότι επέκριναν την κατάσταση στη Σαουδική Αραβία όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ