Νέα πυρά Ερντογάν: Οι ΗΠΑ προτιμούν έναν πάστορα αντί για συμμάχους τους

Νέο «κατηγορώ» εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών ότι με την συμπεριφορά τους έχουν προκαλέσει ρήγμα στην στρατηγική σχέση τους με την Τουρκία, εξαπέλυσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας πάλι υπονοούμενα πως η Άγκυρα έχει εναλλακτικές οδούς.

«Είναι λάθος να τολμάς να γονατίσεις την Τουρκία μέσω απειλών για έναν πάστορα», είπε ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφερόμενος στον αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον που κρατείται επί 22 μήνες από τις τουρκικές Αρχές, κατηγορούμενος για κατασκοπεία και για στήριξη του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

Η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε δύο τούρκους υπουργούς με αφορμή την υπόθεση Μπράνσον. Χθες Παρασκευή ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές τουρκικού χάλυβα και αλουμινίου, στέλνοντας την τουρκική λίρα σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου για τρίτη φορά σε διάστημα πέντε ημερών.

«Εάν οι ΗΠΑ μας γυρίζουν την πλάτη […] επιλέγοντας έναν πάστορα ανθ’ ημών […] εμείς θα συνεχίσουμε την πορεία μας με αποφασιστικά βήματα», συνέχισε ο τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το Reuters, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις πλημμυροπαθείς περιοχές στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

Τόνισε πως η στάση της Ουάσιγκτον έχει ενοχλήσει και θυμώσει την Άγκυρα, ενώ υποστήριξε πως η στάση των ΗΠΑ θα τους κοστίσει τόσο στο εσωτερικό όσο και στην Μέση Ανατολή.

Εθνικά νομίσματα και απειλές

Στο οικονομικό μέτωπο, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε εκ νέου πως η Τουρκία δέχεται οικονομικό πόλεμο κι ότι δεν βρίσκεται σε κρίση.

Προανήγγειλε μάλιστα πως η χώρα του θα σταματήσει να χρησιμοποιεί το δολάριο στις εμπορικές συναλλαγές της με Κίνα, Ρωσία και Ουκρανία, προτιμώντας σε εθνικά νομίσματα.

Οι νέες βολές από τον κ. Ερντογάν ήλθαν στον απόηχο άρθρου γνώμης που υπέγραψε στους «New York Times», με το οποίο προειδοποίησε τον Λευκό Οίκο ότι η Τουρκία μπορεί να αναζητήσει εναλλακτικές στρατηγικές επιλογές και συμμαχίες.

«Η Ουάσιγκτον πρέπει να παραιτηθεί από την άστοχη αντίληψη πως η σχέση μας μπορεί να είναι ασύμμετρη και να αποδεχτεί ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές», έγραψε ο κ. Ερντογάν.

«Εάν δεν αντιστραφεί αυτή η τάση μονομερούς [συμπεριφοράς] και ασέβειας εμείς θα πρέπει να αρχίσουμε να αναζητούμε νέους φίλους και συμμάχους».
Πηγή: skai.gr