Επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Άγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα

Την Άγκυρα επισκέπτεται στις 13 και 14 Αυγούστου ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο πλαίσιο της περαιτέρω σύσφιξης των ρωσοτουρκικών σχέσεων.  Η επίσκεψη Λαβρόφ στην Τουρκία έρχεται στη σκιά της κλιμακούμενης σύγκρουσης Αθήνας – Μόσχας και τη ματαίωση της επίσκεψης του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στα μέσα Σεπτέμβρη.

Ο κ. Λαβρόφ θα έχει συνομιλίες με το ρώσο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφορικά με τις εξελίξεις στη Συρία, και άλλα περιφερειακά θέματα, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Οι δυο άνδρες θα συζητήσουν ακόμη θέματα που αφορούν την οικονομική συνεργασία και τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών (που γνωρίζουν σημαντική πρόοδο τα τελευτία χρόνια), την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου και του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Turkish Stream, ενώ επίσης «η προσοχή θα εστιαστεί στην τρέχουσα διεθνή ατζέντα αναφορικά με την Συρία, τη Μέση Ανατολή, την περιοχή του Καυσκάσου, την Κεντρική Ασία, την Ουκρανία και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

Μια ρωσική πηγή δήλωσε μάλιστα την Πέμπτη στον αραβικό ιστότοπο Asharq Al-Awsat ότι η επικείμενη επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Άγκυρα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας έρχεται στο φως πληροφοριών σχετικά με μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών για την ανάληψη του ελέγχου της επαρχίας Ινλτίμπ στη Συρία από τους ισλαμιστές αντάρτες με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις για τον άμαχο πληθυσμό.

Πηγή: skai.gr